Életmód

2017.05.31. 15:15

Meddőség: egyre több párt érint?

Magyarországon mintegy 150 ezer párt érint a meddőség problémája, tehát ma már minden ötödik-hatodik gyermektelen házastársi vagy élettársi kapcsolatban jelen van a probléma a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Polgár Bettina

Nem sokkal jobb a helyzet külföldön sem. Nemzetközi felmérések alapján világszerte 72,4 millió párt érint a meddőség, ez a párok közel 10–25 százalékát jelenti. A tapasztalatok szerint az esetek mintegy 40 százalékában a pár női, 40 százalékában férfi tagjának, 20 százalé-kában pedig mindkét félnek szerepe van a meddőség kialakulásában – olvasható a Versys Clinics sajtóközleményében.

Możejko László Lech, a pápai Gróf Esterházy Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa kiemelte, a meddőség kérdésköre rendkívül összetett, és e tekintetben nagyon fontos kitétel a türelmetlenség. - Sokan túl gyorsan feltételezik magukról, hogy ilyen jellegű problémájuk van. Nekünk korábban az egyetemen úgy tanították, ha egy pár rendszeresen házaséletet él, akkor egy éven belül 70 százalék a teherbe esés valószínűsége, két éven belül pedig 80 százalék. Sokak azonban csak egy-két ciklust várnak ki, és máris jelentkeznek az orvosnál, hogy valami gond van, mert nem jön a gyerek - mutatott rá Możejko főorvos.

Hangsúlyozta, érdemes legalább fél évet várni, létrejön-e a terhesség, és ha nem, akkor célszerű jelentkezni különféle vizsgálatokra. - Mindig azzal kezdem, hogy megkérdezem a pácienseket, hol laknak, mi a munkájuk. Amikor nem kell számolni olyan rendellenességgel, amely meggátolhatja a teherbe esést, előfordulhat, hogy csak a következőkre van szükség: menjenek el közösen pihenni, persze azokban a napokban, amikor ezt célszerű megtenni, és hagyják otthon a problémákat. Ez számtalanszor beválik - javasolta az osztályvezető főorvos.

Mint mondta, a gond felderítését megkönnyíti, ha a pár férfitagja részt vesz a megfelelő andrológiai vizsgálaton, hiszen ez egy férfi számára kevésbé megterhelő, mint a nőknél végzett előrehaladottabb vizsgálatok. Az andrológus ad egy igazolást arról, hogy a gyermekvállalás szempontjából minden rendben van-e a pár férfitagjánál, és az esetek többségében ezt a vizsgálatot csak egyszer kell elvégezni. - Urológusoktól hallottam, hogy 100 évvel ezelőtt körülbelül kétszer annyi volt a spermaszám az ondóban, mint amennyi napjainkban. Nem tudjuk pontosan, ennek mi az oka, de nagy valószínűséggel szerepet játszhat az életmód, a táplálkozási szokások, az antibiotikumok használata. Emellett nem igazán szoktak kitérni arra, mi történik körülbelül 50 éve a világban. Mintegy fél évszázada terjedt el ugyanis a gyógyszeres fogamzásgátlás. A hormonális készítmények összetevői pedig a vizelettel együtt távoznak, és mivel a hormonokat a víz tisztítása során nem tudják kiszűrni, bekerülnek a víz körforgásába. Biztos vagyok benne, hogy nem marad következmények nélkül, ha női hormontöbblet jut a férfiak szervezetébe - emelte ki Możejko László Lech.

Hozzátette, a családalapítás szempontjából nem előnyös, hogy a gyermekvállalás későbbre tolódott. - 18 és 35 év között kisebb a genetikai kockázat, ezt követően azonban a genetikai rendellenességek kialakulásának esélye exponenciálisan emelkedik, 44 évesen már akár 60 százalék is lehet. Ha azonban például 45 évig kivártunk, majd rájövünk, hogy gyereket szeretnénk, nem oldhatunk meg mindent néhány hónap alatt, mert nem így működik az élet. Idősebb korban már kérdéses, lehetséges-e egyáltalán minőségi petesejtet nyerni, illetve sikeres lesz-e a megtermékenyítési kísérlet. Ha nem, akkor közben folyamatosan telik az idő. Egy nő megtermékenyíthetősége limitált, ciklusonként 3-4 nap. Ezt a természet okosan megalkotta, mi pedig megpróbálunk minden határt áthágni - fogalmazott az osztályvezető főorvos.

- Az is gond, hogy a média felkapja az olyan eseteket, amikor valaki 50 éves kor felett szül gyermeket. Nevezhetjük szerencsének, de ez nagyon ritka kivétel. Az esetek jelentős részében vélhetően elhallgatják a háttérben kapott orvosi segítséget. Nem tudhatjuk előre, kinek mi adatott meg genetikailag, élettanilag és anatómiailag, de azt sem szabad hinnünk, hogy a szerencsés kivételek mindenkire vonatkoznak - húzta alá. - Nagyon szerteágazó a meddőség kérdésköre. Azt javaslom, ne keressük mindig a szükségmegoldást, hanem éljünk úgy, hogy mindent a maga idejében próbáljunk meg elintézni, beleértve a gyermekvállalást is. Új testet ugyanis nem vehetünk magunknak - zárta Możejko László Lech.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!