Életmód

2014.10.16. 12:28

És őket ki védi meg? Elvált apák kapcsolati konfliktusairól kávéházban

Veszprém – A válókeresetek nagy részét a nők nyújtják be, de a férfiak legalább annyira megszenvedik, még akkor is, ha miattuk történik a válás. Merre a kiút, ki védi meg az elvált apákat?

Őrsi Ágnes

Erre keresték a választ a Női kávéházi beszélgetések legutóbbi találkozóján.

Szemben a Magyarpolányban élő Herbert Attila, mellette Vajna Szabina esélyegyenlőségi referens
Fotó: Penovác Károly


Az összejövetelen csupa hölgy, az aktuális kávéházi találkozót a Veszprém Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház gondozta. A címet olvasva – És őket ki védi meg? Elvált apák kapcsolati konfliktusai –, bevallom másra számítottam; jön majd statisztika, esetleg egy érdekvédelmi szervezet. Helyettük megismertünk egy sorsot, illetve három sorsot. Ha világra jön egy kisbaba, szerencsés esetben vele megszületik egy család is. Hogy mi van a nem szerencsés esetekben? A két felnőtt párharca, a legkisebb számára az emberhez igencsak méltatlan gyermekkor, pedig joga lenne a neki járó féltő gondoskodásra, szeretetre, hogy szülei vállvetve biztosítsák számára a hátországot. A vendég, az alig harmincéves, Magyarpolányban élő Herbert Attila nem a sors kegyeltje. Egészséges koraszülöttként látta meg a napvilágot, de mire kikerült az inkubátorból, látássérült lett, teljesen vak. Talán nem kell részletezni, hogy ez a tény mit jelentett a pályaválasztásban vagy a társas kapcsolatokban. Jogi végzettséget szerzett, diplomáját a Mozgássérültek Aktív Egyesületében hasznosítja, a feladata jogi tanácsadás, pályázatírás, érzékenyítés. Arról is beszélt, milyen nehéz egy látássérültnek látóval kapcsolatot teremteni. Tapasztalatai szerint a látókban igen csekély a megismerés igénye és az elfogadás képessége. Számára is ilyen okokból alakult ki a kétségbeejtő helyzet: nem találkozhat Budapesten lakó kisfiával.



Nem vigasz, hogy az interneten keresztül egymás után ismeri meg sorstársait, mert együtt sem jutnak közelebb az áhított apa-gyerek kapcsolathoz. Azt mondja, nincs lojális családsegítő szakember, nincs jogi megoldás. És hogy ki védi meg őket? Senki. Az apák számára marad a betölthetetlen feladat fájdalma, a gyerek nem ismerheti meg a hozzátartozóit, és előbb-utóbb az anya is rádöbben, nem volt joga ilyen veszteséget okozni a saját gyerekének. Most pedig következhetne egy történet a családját tönkretevő apáról. Ilyet is hallottak a Női kávéházi beszélgetések résztvevői. Mi lesz így szegény gyerekekkel? Azt mondják a pedagógusok, hogy a többség már hátrányos helyzetű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!