Életmód

2017.05.09. 14:00

Az ember teremtetten jó - vallja Csókay András idegsebész

PÁPA - Csókay András, a nemzetközileg is elismert idegsebész legkisebb gyermekének tragikus halála kapcsán is azt vallja, az Isten-szeretőknek minden a javukra válik.

Laskovics Márió

A Nyitott szívvel Isten tenyerén című előadás-sorozat keretében a minap Csókay András idegsebész, agykutató tartott előadást Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel az alkalomra zsúfolásig megtelt Szent Benedek-templomban. A budapesti Honvédkórház osztályvezető főorvosa hétköznapi nyelven szólt a keresztény hit erejéről, arról, hogyan kerülhetünk közelebb Istenhez, illetve munkahelyi és személyes tragédiáiról, transzcendens tapasztalatairól is vallott.

- Az ember, bár hajlik a rosszra, de teremtetten jó, keresi az igazságot. A hívő ember az igazságot Istennek tulajdonítja, és bizonyos szempontból könnyebb helyzetben van, mert - a többi vallástól eltérően a kereszténységben - Isten megmutatta önmagát, a követendő példát. Krisztus-kapcsolatunk által az igazsághoz és a szeretethez kerülünk közelebb, valamint válaszokat kapunk életünk olyan problémáira, amelyekre emberi erővel nem tudunk választ adni, legfeljebb csak csökevényeset, szövődményeset, hamisat - osztotta meg életfilozófiáját a Prima Primissima-díjas, világhírű idegsebész.

Csókay András a hit erejének szerepéről beszélt előadásában a Szent Benedek-templomban
Fotó: Laskovics Márió

Mint mondta, a bennünk lévő Krisztust háromféle úton: az imádságon, a közösségi élményen és szenvedésen keresztül találhatjuk meg.

- Nem keresem a szenvedést, hiszen jön elég az élettől. De hogyha felvállalom és szembe merek nézni vele, az hatékonyan visz az igazság, vagyis Isten megismerésére - fűzte hozzá.

Csókay András közölte, a hit kegyelem, megszerzésével legyőzhetjük a félelmet és a stresszt, ezáltal elősegítve a lélek gyógyulását, ami fontosabb, mint a testté. Merthogy a Mária Rádióban is szolgálatot teljesítő doktor szerint az ép lélek segít az ép testhez. Előadásában elárulta, vallásos családban nevelkedett, azonban 33 évesen eltávolodott az egyháztól. Kilencévnyi időveszteség, rossz útkeresés, alkoholizmus után végül egy látomás hatására 42 évesen tért meg. Felesége kitartott mellette és támogatta, két gyermekük is született eztán az addigi három mellé.

2014-ben legkisebb gyermeke váratlanul, hirtelen meghalt. Azonban e tragédia kapcsán is azt vallja, az Isten-szeretőknek minden a javukra válik.

Megjegyezte, a mai Európa legfőbb problémája nem a bevándorlás, hanem a napi 4500 abortusz. Hazánkban évente 22 ezer terhesség-megszakítást hajtanak végre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!