Életmód

2017.03.19. 12:30

Élmény a sztárséffel - Cél az ízek, az ételek és italok harmóniája

Tihany - A különböző harmóniák kereséséről és megtalálásról, valamint édesanyja vadasáról is beszélt lapunknak a sztárséf, aki nemrégiben a balatoni félszigeten mutatta be tudását.

Horváth Gábor

- Szép feladat, remek kihívás - mondta el a Naplónak tihanyi vendégfőzéséről Buday Péter séf, aki nemrég a tihanyi Karolina Fűszerkert Étteremben mutatta be tudását. A Marhajó gourmet weekend Budayval címet viselő esemény érdekessége volt, hogy a menüt - amelyben, mint a neve is mutatja, a marhahús volt a főszereplő - különböző fajtájú borokkal összepárosítva tálalták.

- Egy ilyen munka úgy kezdődik, hogy megkóstolom a borokat és beszélgetünk a borásszal. Ezúttal Gyukli Krisztiánnal dolgoztunk együtt. Az étel és a bor olyan, mint a rubintkő és a foglalata, megfelelően összepárosítva nem csupán két értékes dolog egymás mellett, hanem annál sokkal több. Szükség van ilyenkor a nyelvre, a torokra, az orra és az agyra. Az ízlelés mellett sok érdekesség is elhangzik, és minden számít, amikor az ételeket készítem. A cél az, hogy elérjük a harmóniát, az ízek harmóniáját, az ételek és az italok közös harmóniáját - fogalmazott a televízióból is ismert sztárszakács, aki megjegyezte: mindehhez hozzátartozik a megfelelő környezet, ez a gyönyörű Tihanyban adott volt, valamint az oldottság és a többlettudás. Így komplett az élmény. A vendégek most is megtapasztalhatták ezt a különleges élményt, többek között marhaszegyből készült mini szendvicset, szürkeborjú rilett-et kóstolhattak megfelelő borokkal, de került az asztalra marhapofa, libamáj és citromos-petrezselyem krémleves borjúnyelvvel is.

Buday Péter sztárszakács nemrég Tihanyban mutatta meg tudását, a marhahúsost élet párosított különböző borokkal Fotó: Archív

- Vendégségben az ember mindig jó fiú - válaszolta Buday Péter arra a kérdésünkre, hogy mennyire izgulós, ideges típus a konyhában. - Régebben az voltam, de már sok ilyen este áll mögöttem. Az újdonság ráadásul mindig érdekes, ami elvonja az idegeskedésről a figyelmet. Munkáról van szó, de ezen a szinten ez már élvezet is. Fegyelmezettségre és precizitásra van szükség, ugyanakkor jól is érezzük magunkat. Ráadásul egy remek, jól képzett csapattal dolgozhattam együtt - mondta. A séf az ételkészítés és fogyasztás hátterével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ezeket a dolgokat igazán mélyről jövő, emberi dolgok mozgatják.

- Azt tapasztaltam, hogy az embernek általában az a legkedvesebb étele, ami gyerekkorában a volt a kedvence. A nagymama és az anyuka főztje a legjobb, nem csoda, a szeretet és a gondoskodás óriási többletet jelent, ilyen emlékekkel nem lehet versenyezni. Én például sokszor készítek vadast, de soha nem sikerült még olyan jól, mint amilyen anyukámé volt. Közel járok, de mégsem olyan...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!