Életmód

2014.06.23. 17:50

Életmódváltás a leszokás alapja

Balatonalmádi - A dohányzásról való leszokás támogatásáról kaptak módszertani segítséget a balatonalmádi Egészségfejlesztési Iroda által szervezett interaktív képzésen alapellátásban dolgozó szakemberek.

Marton Attila

A hagyományos prevenciós rendezvényekkel kevésbé lehet megszólítani a szenvedélybetegek többségét, ezért új módszerek és kommunikációs technikák alkalmazására van szükség, mondta a kezdeményezésről a továbbképzés előadója, Balázs Noémi, egészségfejlesztő szakpszichológus. A kurzuson a dohányzásról való leszokást segítő úgynevezett rövid intervenciós módszerről hallhattak a résztvevők. A technika elsősorban arra törekszik, hogy az alapellátásban dolgozók megszólítsák a dohányost, és motiválják a leszokásra. A képzésen a pszichológus azt hangsúlyozta, hogy egy szenvedélybetegségről való leszokás életmódváltás, hosszú tanulási folyamat eredménye lehet csak.


A dohányzás komplex függés, a fizikain túl egy viselkedéses függés, magyarázza a pszichológus, aki az interaktív képzésen a leszokást segítő motiváló beszélgetés elemeiről is beszélgetett a résztvevőkkel. Balázs Noémi úgy véli, népegészségügyi jelentősége lehet, ha a saját praxisukban, munkaterületükön minél több érintettet megszólítanának az alapellátásban dolgozók. Az előadáson a Balatonalmádi Szociális Szolgálat munkatársai, az ÁNTSZ szakemberei, védőnők és az egészségügyben dolgozó érdeklődők vettek részt.

A program zárásaként Szomjas-Jakab Erzsébet, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője beszámolt az iroda eddigi tevékenységének tapasztalatairól és jövőbeni terveiről, így szót ejtett az ősszel induló gyógynövénytúrákról is, valamint a lelki egészség helyi közösségi programjainak megvalósításáról. Hangsúlyozta, az egészséges életmód kialakításához és tudatosításához megfelelő önértékelés szükséges. Az iroda egyik fő célja, hogy a megelőzésre és az egészséges életmódra törekvés minél többek életszemléletének részévé váljon, tette hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!