Életmód

2014.04.09. 09:10

Elérhető, hogy a sportoló példakép legyen

Tapolca - A rendezvénycsarnokban a legutóbbi Egészségnap sztárvendége Katus Attila, hatszoros világ- és kétszeres Európa-aerobic bajnok, életmódszakértő volt, aki alaposan megtornáztatta alakformáló aerobik óráján az érdeklődőket.

Tóth B. Zsuzsa

A közvetlenségéről és kitartásáról is ismert bajnok a Naplónak elmondta, hogy az aerobik mára sem ment ki a divatból, sőt, egyre több fajtáját ismerik és szeretik a mozgást kedvelők.

- Nem elavult mozgásforma, inkább egyre sikeresebb. Ma már vízi tornás és kismamák részére kidolgozott változata is van sok egyéb másik mellett. A célom, hogy sok emberhez eljusson a mozgás fontossága, ezért tartok az ország minden pontján órákat, előadásokat. Mostanában egy kismamáknak szóló filmet forgatok, iskolákba járok előadást tartani, de erről a rendezvényről egy fogyatékos szépségversenyre megyek zsűrizni. Egyszóval rengeteg feladatom van, miközben saját sportruházatot adok ki és az internetes oldalammal ugyancsak rendszeresen foglalkozom. Örülök, hogy egyre több korosztály érdeklődik a mozgások valamilyen formája iránt, ugyanis szinte mindegy, hogy mit, a lényeg, hogy valamit sportoljunk. Azt azonban rendszeresen, hetente több alkalommal - mondta a bajnok.

Kifejtette, hogy az aerobik milyen jó hatással van a combokra, farizomra, sőt, edzi az izületeket és segíti a szervezet keringését. Jobb testtartást, alakot biztosít, az pedig segít az önbizalom erősítésében, abban, hogy szellemileg is jobban érezzük magunkat a bőrünkben. Humorral és jó zenével csomagolja Attila a tornát, hogy nagyobb kedvvel csinálja mindenki. Azt ajánlja a kezdőknek, hogy először méressék fel szakemberrel a szintjüket, hiszen nem mindegy, hogy miként vág bele az aerobikba egy élsportoló, vagy egy passzív, idősebb személy. Már csak a csalódás elkerülése miatt is érdemes ezt megtenni, aztán a tornát fokozatosan erősíteni. De csak óvatosan, mert fontos, hogy a mozgás örömet szerezzen. Inkább naponta csak kevesebbet, de rendszeresen mozogjunk, akár váltogatva a sportágakat, hogy ne legyen unalmas. Fussunk, jógázzunk, menjünk edzőterembe, vibrációs tréningre például.

Katus Attila a közelmúltban alaposan megmozgatta a tapolcaiakat (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

Jó a zumba és a bármilyen torna, az pedig egyáltalán nem gond, hogy ma már ennyi féle mozgásforma közül lehet választani. Hiszen van, akinek az egyik tetszik, másnak a másik csak, de legalább mozog valamit. Ezt szolgálja a mindennapos testnevelés is. Amennyiben tehetjük, válasszunk több féle mozgást, ne csak azt, amiben ügyesek vagyunk.

- Csodákat ne várjunk mindenféle rázógépektől, azonban tény, hogy napi tíz és harminc perc közötti mozgás már hoz eredményt. Én inkább az aktívabb sportolásra buzdítok, szerencsére ma már a tömegsport is elterjedt, egyre többen mennek különféle edzésekre, órákra. Talán elérjük azt, hogy egy sportoló is lehessen a példakép, ne csak egy filmsztár. Magyarországot illetően elmondható, hogy vannak lustább, de ilyen téren szorgalmasabb nemzetek is nálunk, de országon belül is eltérnek egymástól egyes területek. Például Borsod környékén és a Nyírségben még van bőven tenninalónk és van olyan korosztály, amelynek ma is ciki a testmozgás. Az ötveneseket meg kell mozgatni, ők talán betegségtudatuk miatt is kevésbé aktívak - mondta Katus Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!