2014.12.20. 20:41
Együnk gesztenyét!
A szelídgesztenye remek élettani hatásokkal bír, itt az ideje, hogy rendszeresen fogyasszuk.
Gfellner Flóra gyógynövénytermesztőtől megtudtuk, hogy nevével ellentétben, ez a Kelet-Ázsiából, Észak-Amerikából honosodott fafaj nem áll rokonságban a „vad testvérével”. Hazánkban nagyobb állománya a Soproni illetve Kőszegi hegységben található, de elszórtan találkozhatunk vele az ország hegyvidékes tájain is. Közkedvelt téli csemege a növény frissen sütött termése. Maga a termés rész gazdag vitamin és ásványi anyagforrás. Többek között bővelkedik B1, B2, E vitaminokban, valamit nagyobb mennyiségben magnézium és kálium is fellelhető benne. Ennek köszönhetően a kiválóan javítja és erősíti az erek falának rugalmasságát, görcsoldó és antioxidáns. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy nem csak a magok vannak jó hatással a szervezetünkre, hanem szinte a fa minden része. Frissen szedett nyári levelei köhögés csillapítására szolgálnak, míg kérge gyomor- és bélhurut, orrvérzés kezelését segíti. Virága jó mézelő, így nyerhető az ínyencségnek számító gesztenyeméz. Magjának többféle elkészítési módja ismert. A legelterjedtebb a behasított mag pörkölése, de emellett kandírozzák, vagy porrá őrölve tárolják.