2015.03.15. 15:35
D-vitamint tavasz elején
Egy felmérés szerint a tavasz elejére a magyarok legalább kétharmada szenved D-vitamin-hiányban. A D-vitamin pedig a szervezetnek az egyik legtöbb szervre ható építőköve.
A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin felelős az ételekben levő kalcium felszívódásáért, a csontok megfelelő szilárdságának kialakulásáért tudtuk meg Scher Zoltánné természetgyógyásztól. D2 és D3 változata van, előbbi növényi eredetű, utóbbit a máj állítja elő. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott napsugárzás hatására alakul át, ultraibolya sugarak aktivizálják. A provitaminok és a gyárilag előállított D-vitamin a vékonybélből szívódik fel a zsírokkal együtt.
Scher Zoltánné természetgyógyász szerint ilyenkor, tavasz elején ideje pótolni a szervezet kiürült vitamintartalékait. Együnk sütőtököt, sárgarépát, aszalt gyümölcsöket, brokkolit
Fotó: Tóth B. Zsuzsa
A természetes forrásokkal szemben ezeknél előfordulhat a túladagolás, amely káros a szervezetre. Az egészséges D-vitamin-szint elérésében segíthet a vitamin mesterséges pótlása, valamint a megfelelő táplálkozás. Magas a D-vitamin-tartalma például a tojássárgájának, a teljes kiőrlésű gabonaféléknek, a tehéntejnek, egyes tengeri halaknak. Például a heringnek és a lazacnak. A hidegen sajtolt olajaknak, balzsamecetnek, diónak, joghurtnak, marhamájnak és a csiperkegombának.