Életmód

2014.10.24. 11:15

D-vitamint minden formában

A D-vitamin-hiány az év bármely szakában előfordulhat, október végétől azonban mindenkinek javasolható étrend-kiegészítő szedése.

Tóth B. Zsuzsa

A Semmelweis Egyetem munkacsoportja és a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület felméréséből kiderült, hogy tavasszal a felnőttek D-vitamin-szintje fele a normális értéknek, minden ötödik embernél súlyos hiányállapot mutatható ki. A nyáron felhalmozott tartalékokat hat hét alatt felhasználja a szervezet, a napsugárzás már nem elegendő a szükséges mennyiség termeléséhez.

Az elmúlt néhány év intenzív felvilágosító munkájának köszönhetően többszörösére nőtt azok száma, akik legalább az őszi és téli időszakban pótolják a D-vitamint. Szoláriumozni a szervezet legfőbb D-vitamin-forrásának számító napfény kiváltása végett nem érdemes, ugyanis a gépek UV-A sugárzása nem alkalmas a D-vitamin-képzésre. A hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében azt is megállapította, hogy a D-vitamin-ellátottság nem dietetikai kérdés.

Fontos, hogy minél több időt töltsünk - lehetőleg mozgással - a szabad levegőn, vagy fogyasszunk sok D-vitaminban gazdag táplálékot, teljes kiőrlésű gabonát, tojást, májat, zsíros halat, de patikai minőségű D-vitamin szedését is ajánlják.

Címkék#D-vitamin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!