Életmód

2014.11.13. 17:05

Ismét világbajnoki aranyat szerzett Répás Tamás, a fiatal favágó

Porva - Két esztendő után újabb aranyéremmel tért haza a glóbusz legjobbjait felvonultató fakitermelő világbajnokságról a bakonyi kistelepülésen élő Répás Tamás.

Szabó Péter Dániel

A favágók, hivatalos nevükön a fakitermelők világbajnokságán elért magyar sikerekről két évvel ezelőtt is beszámoltunk a Napló  hasábjain, hiszen a porvai Répás Tamás 2012-ben húsz éve nem látott sikert ért el a Fehéroroszországban rendezett viadalon.

A lánckímélő darabolásban aranyérmet szerzett fiatalember ez év szeptemberében újra a magyar válogatott színeiben versenyzett. A Svájcban megtartott világbajnokságon 27 nemzet fiai közül ismét a legjobbnak bizonyult a speciális versenyszámban, amelynek során két rönkből kell egy-egy maximum nyolc centiméter vastag korongot levágni.

A nehézséget az adja, hogy a fadarabok a padlóra vannak lefektetve, így a versenyzők térdelő helyzetben kénytelenek végrehajtani a feladatot.

- Úgy kell levágni a korongokat, hogy minél kevesebbet hagyjunk meg a farönkből, ám az alatta lévő padlóhoz sem szabad hozzáérni. A munkát nehezíti, hogy a vastag fűrészporréteg miatt pontosan nem látjuk, hol tartunk a vágásban - mondja Tamás, aki kevesebb mint fél perc alatt 2,8, illetve 0,41 millimétert hagyott csupán a két rönkön, azaz ennyire állította meg a fűrészt a padlótól.

Porvai családi házuk hátsó kertjében edzett a legtöbbet a kétszeres világbajnok Répás Tamás
(Fotó: Szabó Péter Dániel)

Összesen egyébként öt versenyszámból áll a viadal, mindegyikénél fontos tényező az idő, de emellett még rengeteg dolgot pontoznak a bírák. - Az első versenyszám során egy 35-40 centiméter átmérőjű, 20-25 méter magas fát kell kidöntenie a versenyzőknek a szintidőként megállapított három perc alatt. A nehézségét többek között az adja, hogy a fától 15 méterre a bírák letűznek egy karót, a cél pedig természetesen az, hogy azt találja el a kidőlő rönk. Második feladatként egy motorfűrészben kellett ráncot cserélniük a résztvevőknek, persze időre. Külön érdekesség, hogy az itt összeszerelt fűrészekkel kell végrehajtani a harmadik versenyszámot, a kombinált darabolást, s ha bármi probléma akad a munka során, pontlevonással büntetik a versenyzőt. A kombinált darabolás lényege egyébként, hogy bakokra fektetett fadarabokból kell egy-egy darabot levágni a zsűri által megjelölt helyen. A fa tengelyére merőleges vágást alaposan megnehezíti, hogy a rönköket ferdén helyezik a bakokra, rá-adásul félig alulról, félig pedig felülről indítva kell használni a fűrészt. A bírók ezt követően vonalzóval és fokmérővel felszerelkezve ellenőrzik a teljesítményt - mondja a porvai fiatalember, aki egyébként világbajnoki ezüst-érmet szerzett ebben a versenyszámban.

Ezt követi a precíziós vagy más néven lánckímélő darabolás, amelyben Répás Tamás a világ legjobbjának bizonyult, majd a versenyt a gallyazás zárja, amelynek lényege, hogy egy hat méter hosszú, tizennégy centiméter átmérőjű rönkre összesen harminc darab ágat erősítenek fel a versenybírák. Ezeket kell a lehető leggyorsabban levágniuk az indulóknak, s öt milliméternél magasabb csonkok sem maradhatnak a fadarabon.

Az ifjúsági kategóriában rajthoz álló porvai favágó összetettben a harmadik helyen végzett, így tejes éremkollekcióval búcsúzik a korosztálytól, hiszen a jövő évtől már a felnőttek között kell helytállnia. Nem lesz egyszerű feladat, hiszen a Bakó László, Juhász István, Rittlinger Róbert összetételű felnőtthármasunkat a világ legjobbjai között tartják számon, ezúttal is az előkelő negyedik helyet szerezték meg a csapatversenyben. Rittlinger Róbert ráadásul a lánccserében világ-rekorddal, 8.65 másodperccel szerezte meg az első helyet, s így az aranyérmet - meséli büszkén Tamás, akinek szakmai felkészülését ezúttal is Kántor János csapatvezető és Kontra László edző segítette az elmúlt hónapokban..

- Több alkalommal részt vettem a magyar válogatott edzésein, ám a legtöbbet itthon, a hátsó kertben tréningeztem. Órákon át gyakoroltam, de a dobogó tetején állva úgy éreztem: megérte a sok fáradság - mondja a fiatalember, akit családja és barátai is meglepetésbulival köszöntöttek a verseny után. Tamás bízik benne, hogy két év múlva a lengyelországi világbajnokságon újra örömet tud szerezni nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!