2014.04.14. 10:13
Bizonyos gyümölcsök jobban csökkentik a 2-es típusú diabetes rizikóját
Az áfonya, a szőlő vagy mazsola, az alma és a körte fogyasztása tűnik a legelőnyösebbnek. (x)
Néhány – de nem az összes – epidemiológiai vizsgálat szerint nagyobb mértékű gyümölcsfogyasztás esetén kisebb lehet a 2-es típusú diabetes kialakulási rizikója. A vegyes eredmények hátterében az egyes gyümölcsök eltérő hatása állhat.
A British Journal of Medicine című lapban olvasható cikk szerzői három, szakmailag megalapozott, hosszú távú orvosi vizsgálat adatait elemezve kerestek arra a választ, hogy a különböző gyümölcsök eltérő módon befolyásolják-e a 2-es típusú diabetes kockázatát.
A vizsgálatokban összesen 150 000 nő és 36 000, kiinduláskor egészséges férfi vett részt. A 3,5 millió betegévnyi követés ideje alatt 12 000 résztvevő esetében alakult ki 2-es típusú cukorbetegség.
Az eredmények szerint nagyobb mennyiségű áfonya, szőlő, alma, banán és grapefruit fogyasztása esetén szignifikánsan alacsonyabb volt a 2-es típusú diabetes kialakulásának relatív rizikója.
Az aszalt szilva, az őszibarack, a szilva, a sárgabarack vagy a sárgadinnye fogyasztása nem befolyásolta jelentősen a 2-es típusú diabetes kialakulási rizikóját. Az egyes gyümölcsök hatása közötti különbséget nem a glikémiás index vagy a glikémiás terhelés különbségei magyarázták.
Minden második ember nem tudja, hogy cukorbeteg. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik?
Győződjön meg arról, hogy mekkora a kockázata annak, hogy 10 éven belül cukorbeteg lesz! Töltse ki az egyéves születésnapját ünneplő Vanderlich Egészségcentrum diabetes szűrővizsgálati tesztjét: http://egeszsegcentrum.vanderlich.hu/!
Ha magas a rizikója és feliratkozik hírlevelünkre, a további vizsgálatokat ingyen elvégezzük május 30-ig!