Életmód

2017.06.26. 16:34

Az emberiség egyetemes kultúrkincse - A jóga világnapja Veszprémben

Veszprém – Június 25-én vasárnap ünnepelték meg a jóga világnapját Veszprémben az Ahimsza Jógaközpontban. A harmadik nemzetközi jóganap alkalmából Rahul Chhabrát, Magyarország indiai nagykövetét is vendégül látták a központban.

Leitner Vera

– A jóga nem pusztán indiai, hanem az emberiséghez tartozó, egyetemes kultúrkincs, mely nagyon sokat tud segíteni az egészség megőrzésében, visszaszerzésében azokkal a tapasztalatokkal, melyeket szerte a világon nagyon sok kutatás igazol – mondta el Selmeci Csongor, a Magyar Jógatársaság elnöke, a Magyar Jógaakadémia vezetője, aki feleségével, Selmeci Ágotával tíz éve alapította meg a veszprémi jógaközpontot. – A különböző jógatechnikák élettanilag, pszichológiailag rendkívül hasznosak, s az életminőségünket, a döntéseinket, az általános egészségi állapotunkat is képesek javítani.

Június 21-ét 2015-ben nyilvánította az ENSZ nemzetközi, hivatalos jóganappá, azóta több mint 170 országban ünneplik, s mivel az idei dátum hétköznapra esett, a legtöbb helyszínen hétvégén ünnepeltek. Selmeci Csongor elmondta, Magyarországon tizenöt helyszínen tartottak hivatalos programokat a hétvégén, Rahul Chhabra, Magyarország indiai nagykövete pedig az országot járva látogatta meg az egyes rendezvényeket.

Magyarország indiai nagykövete a veszprémi jógaközpontot is meglátogatta a jóga világnapja alkalmából
(az első sorban balról: Selmeci Ágota, Kavita Chhabra, Rahul Chhabra és Selmeci Csaba)

– Ilyenkor világszerte lehetőség nyílik ingyenes jógagyakorlásra. A cél, hogy minél több embert szólítson meg a jóga, mely azt üzeni a mai ember számára, hogy az önmagunkra és másokra történő kitartó, rendszeres odafigyeléssel ez a világ jobbá tehető – mondta el Selmeci Csongor. – Sokkal több melegséget, szeretetet, támogatást adhatnánk egymásnak, ha egy kicsit másként állnánk a világhoz. Saját magunkkal is jobb viszonyba kerülhetünk, ha rendszeresen jógát gyakorlunk.

Önmagunkhoz közelebb kerülve, saját belső értékeinket megismerve és a hibáinkat elfogadva egy egészen más hétköznapi valóság tárul fel előttünk, mintha folyamatosan küzdenénk saját magunkkal és a körülményekkel. A jógagyakorlatokban sok speciális technika és etikai ajánlások is vannak, azonban sok dolgot a belső változás hoz magával.

Ez nem ősi és keleti, hanem mindig az adott kultúrának, akár a mi kultúránknak is megfeleltethető, áthozható, hiszen saját magunk megismerése, az önismeret egy mélyebb szintjének állandósítása a jóga egyik legerősebb üzenete, ami nem függ a kultúrától, a keleti tradícióktól sem.

Ezért mondjuk azt, hogy a jóga az emberiség egyetemes kultúrkincse. Ha saját magamhoz közelebb kerülök, úgy, hogy rendszeresen teszek valamit azért, hogy magammal jobb viszonyba kerüljek a gyakorláson, a relaxáción, a megváltoztatott tudatállapotokon keresztül, akkor valóban más szemszögből tudok a problémáim felé fordulni, s megértem azt, hogy a problémáim azok nem bajok, sorscsapások, hanem tanítások.

Ezáltal az életnek egy olyan megélése nyílik meg, amiben nem nagyon van fájdalom és keserűség, hanem útmutatások vannak benne és örömök. Ez egy teljesen más nézőpont, mint amihez a nyugati világ hozzászokott.

Ezért fordul most a nyugat ilyen nagy elánnal a jóga felé, a jóganap kezdeményezése is nyugatról indult el, nem Indiából. Amerikában, a nyugati országokban többen gyakorolnak jógát, mint Indiában; arányában, összlétszámában is. Az időhiányt, a hajszoltságot, az információs túlterhelést, stresszt képes ellensúlyozni a jóga, ezért lett népszerű nyugaton, mert éppen a másik pólust jeleníti meg azzal szemben, ami felé a nyugati világ tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!