Életmód

2015.02.07. 09:48

Alattomos lúdtalp

A lúdtalp, vagy más nevén bokasüllyedés sokak életét megnehezíti. Tőkés Csilla kéz-, és lábápoló szerint az alattomos probléma összetett. Legjobb, ha a megelőzésért teszünk idejében.

Tóth B. Zsuzsa

– A láb két lényeges boltozattal rendelkezik. Az egyik a hosszanti boltozat, ami megközelítőleg a saroktól mutat a nagylábujj felé. Ennek lesüllyedése a tipikus köznyelvi lúdtalp, vagy bokasüllyedés. A másik a láb keresztboltozata, amely a nagylábujj eredésétől ível keresztbe a kisujj ugyanezen ízületéig. A lúdtalp a láb boltozatos szerkezetének hiánya, illetve csökkent volta. Boltozatos szerkezet újszülött korban még nincs, az csak a későbbi életkorokban alakul ki. A lúdtalpas állapot kezelésének célja tehát a megelőzés.

A boltozatos szerkezetet a láb talpi részén elhelyezkedő, és oda futó szalagok és izmok tarják meg, amelyek rugalmasságot kölcsönöznek a lábnak. Így a járás, futás, ugrás során keletkező rázkódások tompulnak. A boltozatos szerkezetű láb alkalmasabb a test súlyának a viselésére, mert a boltozatos szerkezet teherbíróbb, mint az egyenes talp. A boltozatok magassága pedig egyénenként változó. Az még nem betegség, ha valakinek alacsonyabb a lábboltozata. Akkor van baj, ha a láb harmonikus működése bomlik meg – magyarázza Tőkés Csilla.

Tőkés Csilla kéz-, és lábápoló szerint a lúdtalp egy alattomos probléma 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azt mondja, ilyen esetben először a hosszanti boltozat magassága csökken. Azaz az ugrócsont közelebb kerül a talajhoz, a bokavillával együtt befelé fordul, a sarokcsont pedig ellenkező irányba, kifelé mozdul el.

Így a talp belső éle domborúvá válik, tehát közelebb kerül a talajhoz. Ez pedig  a térdek beforgását, megrogyását, a csípőnk behajlítását, fenekünk kitolását eredményezi. Tehát a lúdtalp miatt fájhat a bokánk, a térdünk, még a csípőnk, valamint akár a derekunk is. Megelőzhetjük a lúdtalp okozta problémát megfelelő lábbelik, gyógycipők kiválasztásával. A már kialakult lúdtalp pedig jól korrigálható a boltozatot alátámasztó lúdtalpbetéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a fáradt tartószalagokat. Lábtorna, gyógytorna segítségével is javítható a lúdtalp, célja a zsugorodott szalagok nyújtása, az izmok erősítése.

– A hosszanti boltozat süllyedését követi a haránt boltozat süllyedése. A láb szétterül, a talpi felszínen bőrkeményedések alakulnak ki, majd a hajlító- és feszítőizmok egyensúlyának megbomlása miatt kialakul a kalapácsujj, rendszerint a második, harmadik és negyedik ujjakon. Gyakran az öregujj, azaz nagylábujj bütykének kíséretében. Ezeknek jellegzetes alakja és kialakulási folyamata van.

Figyeljünk oda tehát a lúdtalp kialakulására időben – tanácsolja a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!