Életmód

2017.07.30. 15:55

A szakértő zsűri tagjai szerint a remek étkekért mind a 27 csapat kiérdemelte a kupát

SÜMEG A XIII. Jakab-napok vad- és halételek főzőversenyén 27 csapat méretett meg. Bede Róbert mesterszakács szerint mindannyian elismerést érdemeltek.

Tóth B. Zsuzsa

A versenyzők között hét csapat halfőzéssel rukkolt elő, a többiek vadat készítettek. Főztek a Diana Vadászhölgyek, a Bakter Brothers tagjai gombával ízesítették a pörköltet, nem hiányzott a sorból a Kinizsi, a Marcalvölgye, a Balatonfői és a Karikástető Vadásztársaság, a Fehérkő csoport, a helyi röplabások és városvédők. Az önkormányzati dolgozók és az általános iskola csoportja vaddisznópörkölttel indult, főztek az óvoda és a Napfény segítő- központ képviselői. A Sümeg térségi vállalkozók csapata is fakanalat ragadott, az erdészeket a Kab-hegyiek, a Bakonyerdőből érkezők képviselték, a balatoni halgazdálkodás csoportja ifiket is indított, versenybe szállt a Helikon és a balatonedericsi horgászegyesület, az elnöki horgászcsapat, a helyi tűzoltók és mentők együttese, valamint a csókakői hunok hagyományőrző csoportja.

Bede Róbertnek a tőle megszokott, a humort sem nélkülöző látványfőzése érdekelte a háziasszonyokat Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A zsűriben Bede Róbert mesterszakács és Vári Dávid kreatív séf bírálta az étkeket, de a mesterszakács nagy sikerű látványfőzést is tartott a tőle megszokott jó hangulatban az érdeklődő háziasszonyoknak. A díjkiosztón Kovács László, a Vállalkozók Egyesületének elnöke köszönte meg a csapatoknak a versengést, Bede Róbert pedig úgy nyilatkozott, hogy jól érzete magát Sümegen. Megköszönte a sok élményt, és leszögezte, hogy a magyar gasztronómiát az ilyen rendezvények viszik előre, nem pedig a mesterszakácsok. Ők csak próbálják kicsit jobbá tenni, ezért mondják el a bírálat során a vélt és valós hibákat. Azt tanácsolta a csapatok tagjainak, hogy mindenki főzzön a saját egyénisége, ízvilága szerint. Mint mondta, 35 éve van a szakmában, de ezen a napon is volt mit tanulnia gasztronómiailag és emberileg egyaránt. A bírálat során íz és esztétikum alapján pontoztak, nem volt egyszerű dolguk, magasra tették a mércét a csapatok. Vári Dávid arról beszélt, hogy bár néhány csapat többfélét is főzött, jó lenne, ha a versenyzők megpróbálnának ilyenkor elrugaszkodni a pörköltektől. Kérte, hogy mást is főzzenek vadból, készítsenek például sülteket.

Azt tanácsolta még, hogy a borókabogyóval csínján bánjanak. Hal kategóriában a harmadik helyet a peremartoni horgászegyesület szerezte meg, második a balatoni halgazdaság ifjú csapata lett, az első helyre a höveji nyakleves csoportja küzdötte fel magát kiváló ízű és gusztusos főztjével. Vad kategóriában harmadi a budapesti erdőgazdaság lett, második a Kinizsi Vadásztársaság, első pedig a Veszprém Megyei Vadászkamara csoportja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!