Életmód

2015.04.01. 10:19

A nyugdíjas tanulóvezetőből is válhat jó sofőr

Veszprém - Fontos, hogy az ember egy életen át tanuljon. Ha pedig valaki éppen az autóvezetést hagyta idős korra, sincs sose késő elkezdeni, hiszen minden csak az elhatározáson múlik, állítja Kovács Gyula oktató.

Heffler Péter

– Általában inkább a nőkre jellemző, hogy nyugdíjas korukban jelentkeznek, és ők rendre végig is csinálják. Jóval könnyebb is velük, hiszen megfogadják az ember tanácsát, és tudatosabban készülnek – mondta még Kovács Gyula, aki tapasztalt oktatóként tudja, hogy minden tanuló más, és az oktatónak alkalmazkodnia kell a személyiségekhez, úgy alakítható ki az egyén vezetési stílusa is.

Míg egy tinédzsernek minden magától értetődő, addig egy nyugdíjas esetében előfordulhat, hogy például azt is meg kell mutatni, hogyan nyúljon az irányjelző karhoz a mai autókon.

Kovács Gyula oktató tudja, hogy minden ember különböző, így neki kell alkalmazkodnia a tanuló személyiségéhez. Fotó: Balogh Ákos

– Idősebb korban egyszerűen fejben át kell alakulniuk az embereknek. Van egy elképzelésük a vezetésről, de az más, mint amivel a forgalomban találkoznak. A rutinpályán még rendre semmi gond nincs, de nehezen pörögnek fel arra a tempóra, amivel kint találkoznak a városban, a környezet pedig egyáltalán nem toleráns. Erre úgymond lelkileg is fel kell készülni – árulta el az ATI oktatója.

De mint minden, a vezetés is megtanulható, és csak a hozzáálláson múlik, állítja Kovács Gyula.

– Egy tinédzsernek pár óra kell csak a rutinpályán, hogy megtanulja kezelni az autót, majd maximum negyven óra szükséges ahhoz, hogy magabiztos legyen a forgalomban. Ez a szám a nyugdíjasok körében közel a duplája is lehet, de minden az elszántságon múlik. Ha megvan a kellő motiváció és az együttműködés a szakemberrel, akkor bárkinek sikerülhet – tette hozzá Kovács Gyula.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!