Életmód

2014.09.19. 12:50

A helyes kommunikációt mindenkinek tanulnia kellene

Tanulniuk kellene a helyes kommunikációt mindazoknak, akik munkájuk révén sokat foglalkoznak az emberekkel. Ezt Kemecsi Ferenc szakoktató mondta kommunikációs tréningjén a VOKE-ben.

Tóth B. Zsuzsa

A Batsányi János Művelődési és Oktatási Központ érdeklődői két napos tréningen vehettek részt, ahol középpontba került a határozottság, a megfelelő beszédtechnika, a stresszkezelés és az önbizalom. A tréning célja a kommunikációs, retorikai és beszédtechnikai készségek fejlesztése volt elméleti ismeretekkel és gyakorlati feladatokkal. A résztvevők a közösségi kapcsolatok fejlesztésének módszereit azonban ugyancsak elsajátíthatták. Kemecsi Ferenc szerint egyre gyorsuló világunkban csak az tud eredményesen megbirkózni a kihívásokkal, aki képes kihasználni belső erőtartalékait és nem engedi, hogy a stressz elvonja az energiáját.

- Akkor tudjuk eredményesebben végezni a munkánkat, ha képesek vagyunk tudatosan „használni” önmagunkat. Eddig egy szakma volt az egész társadalomban, ahol a tudatos „önhasználat” szakmai kötelesség volt, ez a színész szakma. A mai világban viszont a legtöbb foglalkozásnál szükség van a tudatos önhasználatra. Csak néhány példát említve: a vezetők, képviselők, pedagógusok munkáját nagyban segítheti. A tréning a színész „titkát” hívja segítségül, hiszen ha valaki, a színész valóban tudja használni önmagát és tudatosan irányítani a testét, gondolatait, sőt még az érzelmeit is - mondta Kemecsi Ferenc, aki korábban maga is színész volt, jelenleg dokumentumfilmeket készít és novellákat ír. A színészmesterségről írt könyvét a svéd gimnáziumok drámatagozatán használják.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tanfolyamát több témakörre bontva tartotta, bár szerves egészet képez a sikeres kommunikáció, külső kifejező eszközeink javítása, gondolataink tudatos használata és a stressz megelőzés. Az előadó beszélt arról , hogy hol is kezdődik minden sikeres kommunikáció, szólt a kommunikáció fajtáiról, érintette az empátia és az intuíció, a láthatatlan kommunikáció területét. Kiemelte önmagunk tudatos megértése és a bizalom másokban való felkeltése fontosságát. Kitért a helyes légzésre, légzéstechnikára, beszédtechnikára, a mások előtt való beszédre, a lámpaláz elleni küzdelemre. Leszögezte például, hogy a helyes légzés- és beszédtechnikával energiát spórolunk meg. Tanácsokat adott belső tartalékaink eléréséhez, hogy a maximumot tudjuk kihozni magunkból, de ne égjünk ki. Tippeket adott a kreativitás és a belső koncentráció fejlesztéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!