Életmód

2015.03.15. 15:55

A gyógyító mesélés

Vattai Rita pedagógus, népművelő vallja, hogy a mese létfontosságú a kisgyermekek számára. Rita azt ajánlja, hogy minél többet meséljünk fejből, ne pedig csak könyvből.

Tóth B. Zsuzsa

Hiszen bár a könyvek is megmozgatják a fantáziát, de a fejből mesélésben több a játékosság, több az interakció a mesélő és a hallgató között. Engedjük szabadon a képzeletünket bátran, és hagyhatjuk, hogy a gyerekek is belemeséljenek. Rita különösen a népmesék világát dicséri, hiszen azok ápolják hagyományainkat, és gyógyító hatással bírnak szimbolikájuk miatt. Nem véletlenül vannak ma már meseterapeuták. A gyerekek tudatalattiját jó értelemben véve veszi igénybe a mese. Megdolgoztatja az agyat, de egyben nyugtat is, test és lélek pihen közben. Mesélés alatt a mesélő tudat alatti világa szólal meg. Meséljünk interaktívan, a mesében történjen éppen az, ami a hallgatóval történik. Ha megszólal a harang, azt is szőjük a mesébe. Egy könyvtől nem várhatjuk, hogy segítsen elsüllyedni a fantáziavilágban, a szabad meséléstől annál inkább. A meséléssel művészetet teremtünk, a mesélő és a hallgató vagy hallgatók között varázslat történik. A mese inspirál, serkenti a kreativitást, általa képek születnek a fejünkben. Akár könyvből mesélünk, akár szabadon, akár diavetítővel, bábokkal, vagy akár együtt nézünk mesét a gyerekkel, a lényeg az együtt töltött minőségi idő, a megnyugtató odabújás, az egymásra figyelés. 

Vattai Rita pedagógus

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!