Életmód

2014.12.28. 12:50

A Csobánc-hegy ízei

Gyulakeszi - A Csobánc-hegy lejtőin Nagy Károly és felesége, Kata hihetetlen optimizmussal fordított egy nagyot életén és vágott bele a lekvár és savanyúság készítésébe néhány éve.

Tóth B. Zsuzsa

A fiatal pár korábbi munkáját is kész volt feladni a siker érdekében. Kata személyzeti és hatékonysági menedzserként dolgozott, de rájött, hogy a kerti munka és a befőzés kapcsolja ki igazán, itt vethette le magáról az egész heti stresszt. Erre vágyott egész életében, hát emellett döntött. Karcsi asztalos, amikor teheti, gyakorolja a szakmáját, már amennyire az egyéb munkák engedik. A sikert ugyanis a gazdálkodás és a kereskedés asztalánál sem adják ingyen. De Karcsi képes rá, hogy öreg konyhabútorokat újítson fel, aztán azok árnyékában a hatalmas üst mellett fehér parasztingben keverje a lekvárt a vásárokon. Közben Kata leporolja az öregek régi lekvár és savanyúság, meg szörp receptjeit és átírja azokat cukormentesre, ízesre, egészségesre.

Nagy Károly és felesége, Kata a Csobánc  ízeit zárja üvegekbe, hogy aztán mi is megkóstolhassuk

Gusztusos külsőt ad nekik, aztán jó tanácsaival körítve eladja valamennyit a kredencről. Nincs ideje a hokedlin ücsörögni, a piacon mindig ott terem valaki előtte. Hiszen valóságos paraszt konyhájukból nem hiányzik a sparhelt a több ölnyi fával, a befőttekkel megrakott polcokra jó ránézni. Sokan már a nosztalgiázás miatt is lassítanak, gyerekeiknek mutogatják a nagyi egykori konyhabútorainak mását. A polcokon sorakozó üvegekben ott vannak bezárva a nyári hegyoldal ízei. Kelleti magát a homoktövises szilvalekvár, a padlizsánkrém, a jóféle házi lecsó. Szörpöt, ivólevet készítenek vagy két tucat félét, saját gyümölcsből, zöldségből – köztük sárgabarackból, az oly mostoha bodzából, levendulából, paradicsomból. A szilvalekvárt Karcsi cukor nélkül, besztercei szilvából, nyolc órán át is képes kevergetni az üstben. Különleges lekvár készül a szamócából, málnából, levendulával ízesítve. A fenyőfa rügye szörpként éled újjá.

A cukkiniből savanyúság kerül az üvegekbe, ami a kurkumától szép sárga színt kap. Népszerű a szószok között a csatnik sora. A különleges zöldséges lekvárokat, őszibarackból, céklából és körtéből készíti Kata hagymával, paprikával, fűszeresen. Tanácsként azt mondja, csatnit az elfűszerezett lekvárból is készíthetünk, kár  kidobni. A lelkes fiatal pár, amikor csak teheti, szívesen tart bemutatót az iskolásoknak, hogy megtudják, milyen volt régen egy konyha, milyen hagyományokat őriznek még rajtuk kívül néhányan. A gyerekek akár lekvárt is főzhetnek, amit persze nagyon élveznek, ha könyékig lekvárosak lesznek is a munka hevében.

Kata azt mondja, a legtöbb és a legszebb dicséretet tőlük kapják. Munkájuk elismeréseként, kaptak már dicsérő visszajelzést Franciaországból, Ausztriából és Hollandiából is, és egy nagykőrösi iskola delegációja, ezeket az üvegbe zárt finomságokat vitte Németországba a munkaügyi és külügyi miniszternek. Dicséretet kaptak vissza. Munkájuknak több, kézműves termékeket forgalmazó üzlet is bizalmat szavazott, a Csobánc ízei több nagyvárosban ott vannak. Csakhogy ők ezzel sem elégszenek meg. A falu egyik öreg házából alakítanak ki kézműves csemege boltot. Saját termékeik mellett idővel a környékbeli termelők finomságait, sajtjait, kolbászait is árulják majd, jóféle borokkal. Őket ismerve lesz is keletje a különleges vállalkozásnak, csak győzzék szusszal!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!