Életmód

2014.02.14. 17:54

Érdemes feléleszteni az ősi gyógyítási módszereket

Zeitler Gabriella természetgyógyász otthon van a keleti gyógyítás tudományában, több módszert is ajánl a hozzá fordulóknak. Pedig Gabi nem erre a pályára készült korábban. Igaz, mindig vonzotta a természet.

Tóth B. Zsuzsa

A negyvenes évei közepén egy életválságból a jóga mutatta meg a kivezető utat számára, ez hozta a változást.

- A keleti kultúrák iránt érdeklődtem, jóga tanfolyamot végeztem, keleti mozgás- és masszázs terapeuta képzésen vettem részt. Megismertem a keleti gyógymódokat, kránioszakrális biodinamika tanfolyamot végeztem, speciális területem a szellemi fogyatékosok mozgásterápiája – mutatkozik be Gabi. Azt mondja, a keleti gyógymódok ugyan közel állnak hozzánk, de a nyugati orvostudomány mára leradírozta a keleti hagyományokat. Az ősi tudásokat pedig érdemes feléleszteni. A keleti gyógyításban az ember a természet része, a szervezet kapcsolatban áll környezetével, oda-vissza hatással vannak egymásra. Ma már mérhető és elfogadott dolgok ezek.

- Nagy hangsúlyt kell helyezni a megelőzésre, ha a gyógyszerreklámok le is szoktatnak minket erről. Az egészségünkért meg kell dolgoznunk. Segítségül hívhatjuk a keleti gyógymódokat is. A thai masszázs, az akupunktúra, a jóga segít a megelőzésben és a bajban is – állatja Gabi és röviden bemutat néhány lehetőséget. Azt mondja, ő, mint mozgásterapeuta, mozgat és masszíroz egyben, rögtön kettős hatást ér el. Test, szellem és lélek harmóniájára törekszik, hiszen a túl sok és a túl kevés energia ugyancsak gondot okoz a szervezetben. A gondolatok elengedése, befolyásolása, a relaxáció, a jógikus alvás is ezt szolgálja, mindezek pedig helyet kapnak a terápiában. Megtudjuk továbbá, hogy a légzés ugyancsak fontos, mert az energia áramoltatása mozgással, légzés terápiával történik.

- Sokat segít továbbá az öngyógyítás, ezért minél inkább olyan állapotba kell hoznom a vendégemet, hogy képes legyen aktivizálni az öngyógyító képességét. A légzésterápia során arra törekszem, hogy megtanítsam a technikákat, amelyek jobb állapotba hozzák a vendéget és amelyeket aztán otthon is tud végezni. A thai masszázs egy mozgásterápia, akupresszúrás masszázs, a szervekre és az idegekre hat, finomrelaxált állapot érhető el általa. Alkalmas az ízületi problémák, alvási nehézségek,stressz kezelésére. A mozgásterápia során jógával és csikunggal dolgozunk. Javítja a tartást, az izmok és ízületek állapotát, testtudatosságra nevel. Törekedni kell az egyensúly visszaállítására is – derül ki Gabi szabvaiból. Állítja, hogy a mai gerincproblémák nagy része a helytelen tartásból fakad, az életmód okozza. Nem megterhelő mozgásformákat javasol, személyre szabott programot ajánl. Azt mondja, sokat segíthet például a fitball, jógával párosítva. A kiscsoportos tornák szintén hatékonyak. A terápiát követően otthon elvégezhető, egyéni programot ajánl vendégeinek, ha kell, mozgással, táplálkozási tanácsokkal.

- A kránioszakrális biodinamika pedig a szervezet öngyógyító erőit mozgósítja. Hozzásegít a relaxált állapothoz, ahhoz, hogy oldódjanak a feszültségek a testben. Helyreigazítja a csontokat, oldja azok feszült állapotát, ezért például műtét utáni rehabilitációnak és fogászati problémákra is kiváló - sorolja a természetgyógyász, bizonyítva, hogy érdemes a keleti gyógymódok, technikák fel fordulnunk akkor is, ha baj van és akkor is, ha szeretnénk megelőzni a nagyobb problémákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!