Életmód

2013.08.16. 11:45

A sokoldalú balett

Rajzó Ildikó balettmester tizenkét éve tanít gyerekeket és felnőtteket balettre, amely a tánc örömén kívül számtalan más területen is pozitívumot nyújt minden korosztálynak.

Tóth B. Zsuzsa

Ildikó klasszikus balett táncpedagógusként a nagycsoportos óvodás korúaktól az ötvenes hölgyekig minden korosztályt tanított már eddig, a nyári időszakban pedig táborokban fogadja tanítványait. Azt mondja, a balett egy alapozó mozgás, azt gimnasztikával kombinálva testre lehet szabni mindenkinek. Ugyanis tökéletesen tanítható bárkinek, bármilyen korban, de az eredményért mindenkinek magának kell megküzdenie.

Elérhető azonban a balettel egy tónusba hozott izomzat kortól, nemtől függetlenül. A balett korrigálja a kisebb alkati problémákat, kiműveli a testet. Fejleszthető általa a hajlékonyság, a rugalmasság, egy-két év alatt teljesen átformálódik az alkat. Gyógyír a rossz testtartásra, elősegíti a keringést, ezáltal pedig jó hatással van például a tanulási folyamatokra.

A ma olyan nagyon jellemző mozgáshiányos életmód mellett minderre nagy szükség van. - A mozdulatok beidegezése, koordináció fejlesztése vagyis a mozgás tanulása 12 éves korig a leghatékonyabb, úgyhogy ha valaki felnőttként nem tud táncolni, az bizony a szülők számlájára írható.

 

Rajzó Ildikó balett táborában jobbára gyerekek voltak (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


A balett egy alapot ad, annak birtokában aztán másmilyen mozgást, például táncot, vagy akár síelést is könnyen megtanulhatunk. Utóbbi nekem két nap alatt sikerült. Táncművész persze ezer gyermekből egy, ha lesz. A tanítványaim közül öten próbáltak szerencsét a Táncművészeti Főiskolán, ketten lettek táncosok, mert a többiek nem feleltek meg az éppen akkori követelményeknek, ami a test arányait illeti.

A növendékeimet természetesen nincs módom megválogatni, ezért bárkit szívesen tanítok az általam kidolgozott technikával - mondja Ildikó, aki három csoportban közel harminc főt tanít balettre. Nem csak helyből, hanem még Nyirádról, Tapolcáról, Sümegről, Kapolcsról is vannak tanítványai. A táborban klasszikus balettet, gimnasztikát, akrobatikát, magyar néptáncot tanít, afro-cuban jazz órákat tart.

Maga is meglepődik, amikor tapasztalja, hogy egy diák nem tud bukfencezni, kézen állni, hiányolja ezeket az iskolai testnevelésből. Nála a tábor végi bemutatón a szülők már láthatják, hogy mennyit fejlődött öt nap alatt a csemetéjük e téren is. Fontos, hogy le tudjanak menni hídba, át tudjanak bucskázni a fejükön oda-vissza, hiszen sok más mellett még az egyensúlyérzéket, a tájékozódást is fejlesztik ezek a gyakorlatok. Ildikó joggal büszke rá, hogy a 12 év alatt egyetlen rándulás, sérülés, baleset sem volt az órákon. Az a tény pedig magáért beszél, hogy sokan éveken át, akár hat évig is visszajárnak hozzá balettre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!