Egyetem

2014.10.21. 18:00

Negyvennyolc órás programozási verseny

Veszprém - IBM 48 órás programozási versenyt hirdetett a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ, az eredményhirdetés szerdán délben lesz.

Balla Emőke

A műszaki informatikai karon hagyománya van a programozási versenyeknek: középiskolás csapatoknak hirdetik meg a Bakonyi Bitfaragó Bajnokságot, amit idén november végén rendeznek, tavasszal huszonnégy órás programozási versenyt szervez a kar. A kar és a Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ által október 20. és 22. között meghirdetett IMB 48 órás Okos város programozási versenyen a résztvevők feladata egy élhető, fenntartható, energiahatékony város üzemeltetésének megtervezése intelligens informatikai eszközökkel.

A Pannon Egyetemen létrejött Nemzeti Infokommunikációs Koordinációs Központ a legjobb programozókat keresi okos város projektek megvalósításához. A mostani feladatban a csapatok közvilágítás-korszerűsítési lehetőségeket tárnak fel, áttekintik a jelenlegi állapotot, alternatív fejlesztési terveket állítanak össze, megtérüléseket számítanak, valamint szimulálják a fejlesztések időbeli hatásait. A megvalósítás formája egy webes alkalmazás, amelyet bármely döntéshozó használhat a közvilágítás fejlesztési lehetőségeinek hatáselemzésére.


Negyvennyolc órán át programoznak a diákok a Pannon Egyetem által szervezett országos versenyen. Szerdán lesz az eredményhirdetés (Fotó: Penovác Károly)

A megvalósuló szoftverrendszer javaslatot állít össze a települések számára, hogy a településen jelenleg használt lámpatesteket mire érdemes cserélni a közvilágítás korszerűsítéséhez. A javaslat elkészítéséhez összetett műszaki és gazdasági számítások szükségesek. Az eredményeket változatos és szemléletes térképi és grafikonos formában kell a döntéshozók elé tárni, az eredményhirdetés szerdán délben lesz.

A rangos versenyen az ország különböző felsőoktatási intézményeiből érkezett három tagú csapatok versenyeznek, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara több csapattal képviselteti magát. A győzelemhez kulcsfontosságú a kiváló csapatmunka és a teherbírás; csupa olyan tulajdonság, amelyet az iparág szereplői várnak el a leendő munkavállalóiktól. A résztvevők nem csupán egy kiváló hangulatú megmérettetésen vesznek részt, hanem karrierjükre is célirányosan készülhetnek.

A műszaki informatikai kar fontosnak tartja olyan rangos, szakmai megmérettetések szervezését, amelyek lehetőséget biztosítanak a projektszemléletű csapatmunka elsajátítására, valamint a tehetségek kiemelkedésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!