Egyetem

2014.10.03. 10:07

Bolyai kutatók a Pannon Egyetemen

Neves erdélyi Bolyai kutatók tartottak előadást a Pannon Egyetem matematika tanszékén. Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanár Marosvásárhelyről, dr. Oláh-Gál Róbert, a Sapientia Erdélyi Magyar Egyetem adjunktusa Csíkszeredáról a Bolyai geometria és a Bolyai családkutatás részleteit osztották meg az érdeklődőkkel.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem elkötelezett a Bolyai kultusz őrzése és ápolása mellett. Az intézmény korábban a matematikus halálának 150. évfordulója alkalmából nemzetközi konferencia rendezésében vett részt Budapesten és Marosvásárhelyen, 2013-ban kolozsvári jubileumi találkozó, Bolyai-vacsora szervezésében működött együtt a Sapientia Egyetemmel.

Ezúttal két kutató érkezett Veszprémbe, a napokban a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának meghívására és támogatásával tartózkodtak Magyarországon.

Bandi Árpád nyugalmazott matematikatanár aktívan tesz azért, hogy Marosvásárhely híres szülöttei, Bolyai Farkas és fia, János életét és munkásságát az utókor számára megőrizze a város, számos emlékhely létrehozásában közreműködött. A kilencvenéves tanár bemutatta széleskörű munkásságát, tanítványai ma már neves egyetemek professzorai. A Pannon Egyetemen tartott előadásában visszaemlékezett a Bolyai épületek megőrzésére, bemutatta az összefogást, mely a kultusz ápolását segíti és megismertette a résztvevőket a Bolyai család női ágához kapcsolódó eddig ismeretlen adataival.

Réthy Mór akadémikus élete és munkássága - Prékopa András 85. születésnapja tiszteletére címmel tartott előadást dr. Oláh-Gál Róbert erdélyi magyar matematikus, programozó, matematikatörténész, Bolyai-kutató, a Sapientia Egyetem adjunktusa. Kiemelte, Réthy Mór professzor tekinthető az első nagy Bolyai kutatónak, ő volt az, aki a Bolyai geometriát megértette és kifejtette. Az előadásban számos matematikatörténeti érdekességet mutatott be, az akadémikus fizikusi munkásságát is méltatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!