Devecser

2014.09.06. 09:20

Támogatóik ma is az iszapkárosultakkal vannak

Devecser - A katasztrófát követően a várost felkarolta több szervezet is. A Magyar Vöröskereszt és a magyar Máltai Szeretetszolgálat azonban a helyreállítások befejeztével is a devecseriekkel maradt.

Tóth B. Zsuzsa

A Vöröskereszt például a Somló térségi programja keretében szervezett Családi napot, amelyen a szervezők mindennek a hátteréről is beszéltek a Naplónak. Kardos István, a Magyar Vöröskereszt igazgatója a közösségteremtés fontosságát hangsúlyozta.



Kalányos Ferenc és Orsós György a kisebbekkel játszott a vakációban a Biztos kezdet ház udvarán (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- Egy közel három éves program felénél tartunk. Annak a célja, hogy erősítse a közösséget a városban és környékén, de szeretnénk tudni azt is, hogy katasztrófát követően egy adományszervezésnél mire kell figyelni, mire van szüksége a lakosságnak. Valamint fontos, hogy a településeken élők szakmai ismereteket sajátítsanak el. Tehát egy baleset során elsősegélyt nyújthassanak a mentők kiérkezéséig. Ez utóbbi feladatunk volt régebben is, de most felelevenítjük, hiszen nagyon fontosnak tartjuk. Bebizonyosodott, hogy a közösségi programokra nagy az igény, ez is a feladataink közé kell, hogy tartozzon mondta az igazgató, aki beszédében személyes élményeit is idézte. A Vöröskeresztnek sokat kell tennie azért, hogy közösséget alkossanak az itt élők. Tudatosuljon, bennük, hogy ha nehéz is a helyzetük, nincsenek egyedül, összefogással mindig könnyebben boldogulnak.

Baráth Gábor megyei igazgató pedig úgy nyilatkozott lapunknak, hogy a Vöröskereszt részt vesz az egyéb devecseri és környékbeli, járási programokon is, a főzőversenytől a horgászversenyen át a falunapokig mindenütt ott vannak. A családi nap célja a humanitárius szemlélet erősítése, az egészséges életmódra való nevelés is volt.Remek önkéntes közösség van a településen, sok a segítőnk, a civilek, a vöröskeresztesek között, de vannak rátermett fiatalok is. Nélkülük nem sikerülhetett volna ez a program sem szögezte le a megyei igazgató.


Varga Csenge a mentőkutyákkal ismerkedik a családi napon (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A szeretetszolgálat Biztos Kezdet Gyermekházai a városban, Iszkázon és Somlószőlősön a nyári vakáció alatt a nagyobb gyermekek részére is biztosítottak felügyeletet, elfoglaltságot.

Preininger-Horváth Edina szakmai vezetőtől megtudtuk, hogy a házak évközben ugyan a három évesnél kisebb gyermekeket várják szüleikkel, a vakáció ideje alatt azonban a nagy testvérek is helyet kaptak. Sőt, hetente egy alkalommal, a hétfői nyitott napokon kifejezetten várták a munkatársak őket is, de egyébként sem küldtek haza senkit. Annál is inkább, hiszen sokan még olyan korban vannak, hogy nem maradhatnak otthon egyedül, a kisebb testvérekre viszont a szülőknek kellett vigyázniuk a házban. Délelőttönként valóságos nagy családos hangulat volt a devecseri házban is, jó időben az udvaron játszottak, hintáztak, homokoztak a kicsik a nagyokkal és szüleikkel együtt. A munkatársak különféle hasznos elfoglaltságokat találtak számukra, például kézműves foglalkozásokkal színesítették a nyári szünetet. A szülők ki is használták az alkalmakat, a gyerekek nagy örömére.

Családi napok a közösségerősítésért

A Vöröskereszt országos vezetősége és az igazgató döntése alapján készült a devecseri, valamint a Somló környéki települések közösség erősítő programja. Annak keretében az idei az első családi nap volt, de minden bizonnyal újabbak követik majd a következő években - mondta Baráth Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!