Devecser

2015.03.27. 20:39

"Rideg Somló, térföldi remete"

A devecseri Könyvtár - és Művelődési Ház szervezésében március 19-től 26-ig tartó Internet Fiesta című rendezvénysorozat 4. állomásán köszöntötte a megjelenteket Szente - Takács Anna a könyvtár munkatársa, az események fő mozgatója.

Elmondta, hogy intézményük első alkalommal csatlakozott a felhíváshoz. A dúlta török, perzselte tűz, mosta vörösiszap címmel internetes játékra hívták a településünk múltja iránt érdeklődőket. A gyerekek részére - Én és az internet témához rajzpályázatot írtak ki. A 3. rendezvényt - Like a családnak címmel hírdették meg. A zárórendezvény témája a Regék és mondák a Somlóról és környékéről szólt, előadója Czeidli József tanár.

Szente-Takács Anna köszönti a hallgatóságot (Háttérben: Czeidli József és Bajók Józsefné)

Az est alaphangját Bajók Józsefné tanárnő adta meg Czeidli István: Somlópártolóknak című versének elmondásával. A továbbiakban is ő olvasott fel a témákhoz kapcsolódó irodalmi részleteket.

- Czeidli József virtuális sétára hívta a Somlóra a hallgatóságát. A barangolást vetített képek tették szemléletessé a tanár úr élvezetes alámondásával. A tematikus összeállításban először a Margit, a Márton és az Ilona kápolna jelent meg. A szobrok, keresztek, fülkék rossz állapotuk miatt segítségért kiáltanak. Egykor ezek előtt fohászkodtak jó termésért, jó időért a hegyre menők.

A Tornai Pincészetben már 10 éves a Somló Múzeum. Sokan látogatják. Itt együtt van múzeum,pince,borkóstolás. A Taposókúttal az MTA egykori titkára: Arany János is foglalkozott egy hozzá elküldött magánlevél révén. Valaha 90-100 méter mély is lehetett. Ma a feltöltődés miatt csak 38 méter. Tisztítani kellene, hisz a bor mellett a legnagyobb érték itt a víz. A Szt. István kilátót első királyunk halálának 900. évfordulóján 1938-ban avatták. Kulcsát Nováky Lajos, a Somlói Nagybizottság igazgatója (devecseri plébános) vette át József főhercegtől. Antall József egykori miniszterelnök itt "búcsúztatta" a szovjeteket.

A vár 1241-42 táján épült. Fénykorát Hunyadi Mátyás és Bakócz Tamás idején élte. A hegy híres borát az 1700-as években Zircen gyógyszerként árusították. Úgy vélték kedvezően hat a gyerek (főleg fiú) áldásra. Ezt egy indiai maharadzsa meg is erősítette. Mária Terézia is kedvelte a nedüt (16 gyermeke volt!). Gárdonyi Göre Gábora is kóstolgatta. Gr. Széchenyi István a "Hitel" munkájában megemlíti a juhfarkot. Schandl Károly a '30-as évek térségi országgyűlési képviselője sokat tett a Somlóért. Méltán nevezték a "Somló atyjának".

A Somló az irodalomban is megjelenik. Közülük néhány író, költő: Eötvös Károly, Mikszáth Kálmán, Hamvas Béla, Márai Sándor, Vörösmarty Mihály, Nagy László, Ágh István.... - Olvassák az alkotásokat és szeressék a Somlót és annak "fővárosát": Devecsert! - fejezte be remek előadását Czeidli József. - Zárásként a somlóvásárhelyi Líra kórus Rémai Lászlóné tanárnő vezetésével jó kedvet, nagyszerű hangulatot teremtve énekelt a Somlóról, szőlőről, borról.

Váti Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!