Devecser

2017.05.11. 06:19

Mítoszok és víziók - K. Takács Magdolna kiállítása Devecserben

K. Takács Magdolna egyedi, sajátos technikájára utalva felhívta a figyelmet az idő sajátos ábrázolására, művei, bár mesélő képek, akár történet nélkül is, de általuk visszapillanthatunk az időben is - fogalmazott Csabai Tibor grafikusművész.

Penk Tímea

A Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház Kastélygalériájában K. Takács Magdolna festőművész Mítoszok és víziók című kiállítása látható. A devecseri születésű, Magyarpolányban élő alkotó az Ajkai Képzőművész Egyesület művészeti vezetője.

A művelődési ház igazgatója elmondta, sokat jelent a devecserieknek, hogy a művésznő kiállította alkotásait a szülővárosában. Gyermekkorának helyszínén bemutatja a legbensőségesebb érzelmekből fakadó munkáit, a lélek mélységéből vászonra kívánkozó vonalakat, ábrákat, melyek egy festménnyé állnak össze, és ez nem egy átlagos alkalom egy alkotó esetében sem.

A tárlatot Csabai Tibor grafikusművész nyitotta meg. Elmondta, egy-egy kiállítás alkalmával az alkotó önmagát is felajánlja a közönségnek, s ha ez a kapcsolat működik, az egyik oldalon az értő közönség, a másikon pedig az egyszerű művész áll. A retrospektív, összegző kiállítás a bölcs ember hallgatását és a kiegyensúlyozott munka, a megérkezett ember benyomását kelti a szemlélőben. Kiemelte, hogy személyes életkrónikák a kiállított képek, tele stilizálással, hagyományos és kötelező formaátvételekkel és szabad gesztusokkal.

K. Takács Magdolna személyiségéről a képein kívül sokat elárul, hogy évekig tanított gyerekeknek festészetet és grafikai alapismereteket, s a mai napig irányt mutat felnőtteknek a festészet, a képzőművészet világában. Mindez az önzetlenségről, a támogató hozzáállásról, a tapasztalatok továbbadásáról, a magányosnak gondolt művész bátor kitárulkozásáról is szól.

A sejtelmes, misztikus, áttételes világba kalauzoló képek június 8-ig láthatók nyitvatartási időben a Kastélygalériában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!