Devecser

2014.02.06. 14:20

Gazsi Devecserben járőrözik

Devecser - Megyei összevont rendőrkutyás képzést tartottak a közelmúltban a városban.

Penk Tímea

A Devecseri Rendőrőrs az Ajkai Rendőrkapitányság egyik osztályaként működik és az elmúlt egy évben számottevően csökkent a jogsértések száma - nyilatkozta Bakos András rendőr őrnagy, devecseri őrsparancsnok. A térségben főleg vagyon elleni bűncselekmények és szabálysértések fordulnak elő. A közbiztonság fenntartását a személyi állományon kívül két kutya is segíti.

A megyei összevont kutyás szolgálat eligazításán az őrsparancsnok ismertette az utóbbi időszak bűncselekményeit, köztük azokat az eseteket, amelyekben a sértettek figyelmetlensége vezetett jogsértő cselekményhez, mint például a bolti kosárban felejtett pénztárca.

Bódis István, Lukács Tamás és Gazsi nevű kutyája Somlóvásárhelyre és a Somló hegyre indult, amikor ott jártunk. Lukács Tamás főtörzs zászlós a Devecseri Rendőrőrsön szolgálatirányító parancsnok. Úgy látja, hogy a kutyának megvan a becsülete, tisztelete. Gazsi 4 éves német juhász, három éve lát el járőrszolgálatot. A kutya Lukács Tamás otthonában él, az egész család, de különösen a kislányai szeretik. Az őrsön csak pihentető kennel van, minden kutya a gazdájával él és teljesít szolgálatot.

Bódis István rendőr zászlós, a Tapolcai Rendőrkapitányság Badacsonytomaji Rendőrőrsén kutyás körzeti megbízott. Húsz éve foglalkozik kutyákkal, ennek köszönhetően szakoktatója és szakértője e területnek. Külföldi tapasztalatai is vannak, és úgy látja, hogy a dánok vagy a németek nem jobbak náluk.

Bódis István rendőr zászlós, a Tapolcai Rendőrkapitányság Badacsonytomaji Rendőrőrsének kutyás körzeti megbízottja és Lukács Tamás főtörzs zászlós, a Devecseri Rendőrőrs szolgálatirányító parancsnoka és Gazsi nevű kutyája. Van, ahol csak kutyával lehet eredményt elérni (Fotó: Penk Tímea)

- Vannak olyan helyszínek, ahol csak kutyával lehet eredményeket elérni. Sokszor nincs más lehetőség az elkövető felkutatására, mint a rendőrkutya. Nemrégen egy idős, cukorbeteg asszonyt kihűlés előtti állapotban találtunk meg kutyás nyomozással - számolt be Bódis István, aki szerint az is nagy jelentőségű, hogy a kutya mindig tárgyilagos és igazságos. Egy kutya sose lesz elfogult vagy előítéletes, mint esetleg egy ember, a kutya mindig csak a jogsértésre reagál.

Mivel igen fontos a prevenció, rendszeresen részt vesznek a kutyákkal lakossági rendezvényeken, hogy bemutassák tevékenységük egy-egy szeletét. Bódis Istvántól megtudjuk, gyermekei úgy nőnek fel, hogy ott él velük él a rendőrkutya. Együtt kirándulnak és szervezik a családi programokat, bármilyen rendezvényre magukkal vihetik a kiképzett kutyát.

A járőrözés során a rendőrség és a polgárőrség jó kapcsolatot ápol egymással, ez időnként együttes szolgálatot is jelent. Ezúttal Szabó László, a somlóváráshelyi polgárőrség vezetője tett egy kört a községben a kutyás rendőrökkel. Somlóvásárhelyen két hónapja alakult újjá a polgárőrség, miután elszaporodtak az illegális behatolások az ezerkétszáz lakosú községben. A 25 polgárőrből ketten nyugdíjasok, a többiek munka mellett tevékenykednek a helyi közbiztonság érdekében.

Gazsi, a rendőrkutya a szolgálat alatt fegyelmezetten viselkedett, az iskolások közelében békés maradt, a falubeli kutyaugatások sem izgatták fel. A kutyás járőrözést követően megkezdődött a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kutyás szakszolgálatának összevont képzése. Ennek során felmérték a kutyák állapotát, edzettségi szintjét, illetve a gazdákkal megbeszélték a szükséges teendőket.

- Általában heti 6-8 órát kell egy kiképzett rendőrkutyára fordítani. A hazai képzés világszínvonalú. A kutyák és a gazdáik felkészítése együtt történik 3-6 hónapos tréningen - magyarázta Bódis István, majd hozzátette, szakosodni is lehet, ilyen például a kábítószer-, robbanóanyag- vagy személykeresés.

Dunakeszin történik a kiképzés, kitűnő fizikai és mentális állapotban lévő német és belga juhász, labrador, spániel, rottweiler, magyar vizsla és keverék kutyákkal dolgoznak. Egy szolgálati kutya 8-10 éves korban éri el a nyugdíjat, amely után a gazdájánál marad.

A zászlós tapasztalata szerint a kutyás rendőrt jobban tisztelik. Ennek ellenére a kutyás szolgálatot ma már csak az vállalja, aki elhivatott állatbarát. Ez egy különleges szolgálati ága a rendőrségnek, bár a technikai fejlődés felgyorsult, de a kutyás szolgálatot nem tudja kiváltani.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!