Devecser

2014.07.20. 12:55

Cigány mesterségek Kun Pál festményein

A devecseri művelődési ház adott otthont a közelmúltban annak a festménykiállításnak, amely a cigány mesterségeket örökíti meg.

Czeidli József

Bajók Józsefné tanárnő, aki a helyi általános iskolában cigány népismeretet tanít, hívta meg kiállítani Kun Pál festőművészt. Kérdésemre elmondta, hogy sok látogatója volt a tárlatnak, valamennyi felső tagozatos diák megismerhette a cigányság régi hagyományos foglalkozásait és életkörülményeit.

Kun Pál roma festőművész a devecseri tárlaton az alkotásai előtt (Fotó: Czeidli József)

A megnyitó után a ráckevei kiállító felidézte a nehéz sorsú gyermekkorát, a festészet iránti korai érdeklődését. Ugyanakkor a tanulás fontosságára is felhívta a gyerekek figyelmét, jó példaként említve az őt elkísérő fiát, aki fizikatanárnak tanult. Valamennyi képről fényképfelvétel készült, gazdagítva vele a hon- és népismeret tantárgy szemléltető anyagát. A sikeren felbuzdulva a tanév kezdetekor újra láthatók lesznek Kun Pál más témájú festményei.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!