Devecser

2015.01.22. 20:23

A város története - Czeidli József könyvét mutatták be a kultúra napján (frissítve)

Devecser - A városban élő és tanító Czeidli József könyvének bemutatásával ünnepelték a magyar kultúra napját a kastélykönyvtárban.

Penk Tímea

Az ünnepi programot a városi könyvtár és művelődési ház közösen rendezte a helyi önkormányzattal. A szervezők köszöntői után Bajók Józsefné pedagógus mutatta be Czeidli József Devecser történetéről és emlékeiről szóló könyvét, majd a szerző vetített képes előadást tartott a közelmúltban megjelent tanulmánya alapján.

– A legizgalmasabb utazás mindig a saját városunkba vezet, ahol évtizedek óta élünk, de mégse ismerünk eléggé – mondta Bajók Józsefné, aki nagyra becsüli Czeidli Józsefet és a munkásságát.A szerzőt mindenkit ismeri a kisvárosban. A Devecser emlékeit feltáró munkája egy város mindennapjaiba nyújt bepillantást.

– A nagy történelmi folyamatok leírásának színes, mozgalmas, életszerű írásaiból ismerhetjük meg a város arculatát. Bár a szerző a leírtakat nem tudományos történeti munkának tekinti, az események, a történetek mögött mindig jól érzékelhető a történelmi háttér, a háborúk hangulata vagy a békeévek nyugalma – hangsúlyozta Bajókné.

Korabeli képeslapok, régi dokumentumok, rajzok és fényképek teszik gazdagabbá a kötetet.

Czeidli József a könyvének néhány különleges részletét kivetítve érdekfeszítő történeteket mesélt. Tősgyökeres devecseriként, lokálpatriótaként mutatta be magát és fejezte ki a város és a lakói iránt érzett szeretetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!