Devecser

2013.07.02. 12:42

Szakállas orbáncfű a Széki-erdőben

Devecser – Botanikus körökben közismert, hogy a devecseri Széki-erdő számtalan növényritkaságot rejt.

A változatosság klimatikus, talajtani hatásokkal magyarázható, és nem utolsó sorban azzal, hogy a régi uradalmak kíméletesen gazdálkodtak. Itt bukkant néhány évvel ezelőtt egy kutató a hazánkban nagyon ritka szakállas orbáncfű (Hypericum barbatum) néhány tövére.

A faj ritkaságát jól mutatja, hogy a hazánk védett növényeit taglaló képeskönyvben idehaza készült felvétel nem volt a fajról. A Bakonyalján még Nyirád határban él pár töve, relatíve nagyobb állománya a vasi dombvidéken Sorokpolány közelében fordul elő. Aranysárga virágai öttagúak, sok porzóval.

 

A szakállas orbáncfű jellegzetes, sárga virága. Védett növény (Fotó: Ifj. Vasuta Gábor)



A szirmok csúcsi része fogacskásan rojtos, a csészelevelek és murvalevelek rojtos szélűek. A rojtok a csészelevelek szélességénél is hosszabbak, nem mirigyesek. Virágzási ideje június-júliusra esik.

Az orbáncfüveknek tizenegy faja él nálunk, ebből további három szórványos előfordulású faj él megyénk területén, a heverő orbáncfű a pettyes orbáncfű és a karcsú orbáncfű, de ezeket később mutatom be. Számunkra is örök zarándokhely a szakállas orbáncfüvet rejtő piciny folt, ez alól az idei június eleje sem maradt ki, immáron jó pár éve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!