Devecser

2013.04.17. 10:41

Devecserben gond az összeférhetetlenség

A Jobbik Magyarországért Mozgalom kedd esti rendvédelmi fórumán elhangzottak szerint bőven van még tennivaló Devecserben.

Tóth B. Zsuzsa

A Resti Étterem különtermében ötvenen gyűltek össze, hogy a tennivalókról és a hazai tapasztalatokról, a cigányok beilleszkedési lehetőségeiről tájékozódjanak. Itt mutatkozott be a jobbik helyi szervezetének új elnöke, Bognár Ferencné, Anikó, akinek családja ellen irányult a tavalyi attrocitás.

Az elnökasszony felvetéseire Toldi Tamás polgármester reagált. Mint elmondta, a szemét probléma országos gond, a lomizás terén pedig valóban van még tennivaló. Azt nem szüntetik meg, de legális mederbe terelnék. Cél az udvarok rendben tartatása is, a problémák megoldását pedig segítheti a Start program. Elhangzott továbbá, hogy az iszapos házak bontása a tulajdonoson is múlik.

A jobbik keddi devecseri fórumán Giesler Klaus a kereskedelmi csatornák műsorait és a devizahiteleket kifogásolta (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

- A cigánykérdésben a liberális felfogás levét isszuk - szögezte le Toldi Tamás. Hozzátette, hogy bűnt követ el, aki azért akar gyereket, hogy aztán majd a társadalom tartsa el a családot. Kordában kell tartani azokat, akik képtelenek beilleszkedni, a másik oldalnak pedig segíteni kell például munkahelyekkel. Az oktatás feladatai közé tartozik, hogy a gyerekeket képességeik szerint kis létszámú csoportokban oktassuk. De a bűnözésnél nagyobb gondot okoz most az összeférhetetlenség. Ferenczi Gábor, a Jobbik Veszprém megyei elnöke arról is beszélt, hogy sokan félelmükben nem jönnek el a hasonló programokra.

- A helyi iskolába ötszáz gyerek járhatna, mégis csak háromszáz jár, a többit vidékre hordják, persze, nem a cigányokat. Szegregáció mellett külön pedagógusnak kellene velük foglalkoznia. Megoldást jelentene sok esetben, ha elrettentő hatással bírna a törvény. Ami az augusztusi demonstrációt illeti, az a szervezet elnökének családja mellett szólt, nem pedig ellene. Érdekes, hogy nyolcvan cigány meg akart lincselni egy magyar családot, de a nyomozati anyag szerint lassan már Bognárék tűnnek elkövetőnek - mondta Ferenczi Gábor.



Egyed Zsolt és Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselők a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Heves megyei helyzetről szóltak. Mint elhangzott, az ő vidékükön kezelhetetlen már a helyzet, ami a cigánysággal kapcsolatos gondokat illeti. Leszögezték, hogy mára elburjánzott a bűnözési hullám. Véleményük szerint nem wellnesz börtönökre, hanem önfenntartó intézményekre van szükség, pláne, hogy egy rab tartása naponta nyolcezer ötszáz forintba kerül.

Elmondták, hogy a jobbik programja az egyetlen alkalmas alternatíva a megoldásra, amely kivezeti az országot a válságból. Bár a cigány-magyar együttélés nem pártpolitikai probléma, mégis csak a jobbik foglalkozik vele. Rövid és hosszú távú stratégia kell, ennek része az oktatás is. A hallgatóság soraiból szót kérő Vörös Tibor feltette a kérdést, hogy a pécsihez hasonló eseteknek kell történniük, hogy rend legyen? Giesler Klaus nehezményezte, hogy a kereskedelmi csatornák és a devizahitelek butítják a népet. A képviselők szerint megoldást az jelenthetne, ha azon az árfolyamon fizethetnének az adósok, amilyenen a hitelt felvették, a különbözetet pedig lenyelné a bank.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!