Csopak

2014.11.10. 17:25

Csopak újra az élmezőnyben

Csopak - A Balaton-parti falu az egyik leggazdagabb hazai település, legalábbis ami a vásárlóerőt illeti - ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet friss felmérésből. Ambrus Tibor polgármester szerint is egyre több jómódú család költözik Balaton-parti faluba.

Prevics Éva

Csopak már nem csak a turistáknak vonzó. Egyre több család gondolja úgy, hogy átteszi székhelyét a faluba. Rendszerint egy nyaralás alkalmával szeretnek bele a településbe, és egész egyszerűen nem akarnak lemondani róla Ezek a családok általában jómódúak, amelyeknek tagjai otthonról, főleg interneten keresztül dolgoznak. Ambrus Tibor szerint sokan amolyan kertvárosnak használják a települést, és onnan ingáznak az ország különböző pontjaira. Van, aki csak a környékbeli városokba, de van, aki a fővárosba vagy még messzebb. Sokan az idegenforgalomban vagy a borászatban dolgoznak. Ambrus Tibor szerint a GfK piackutató felmérésének eredménye miszerint Csopak az ország ötödik leggazdagabb települése - nem azt jelenti, hogy nagyon sok gazdag ember él a faluban, hanem azt, hogy más településekhez képest kevesebb a szegény. Van egy komoly felső középosztály, ami ráadásul munkát ad, tehát húzza magával a kisebb keresetűeket is.

Csopakon biztosan megél egy kertész, bébiszitter vagy például egy villanyszerelő. Folyamatosan van ugyanis fizetőképes kereslet a munkájára. A Csopakra települtek nagy része olyan jómódú család, amelyben több gyermek is van. Ezért az utóbbi időben 20-30 százalékkal nőtt a gyereklétszám a településen. Jövőre épp ezért valószínűleg két első osztályt kell indítani. Emellett a szülők egy magán családi napközit is kezdeményeztek.

A községben nem csak a Balatonra alapoznak, számos alkalommal tartanak turistacsalogató rendezvényeket
Fotó: Archív, Zwicker Tamás

A GfK azt vizsgálta, hogy egy-egy településen élő lakos adózás után mennyit költhet, tehát mennyi marad a zsebében. Az derült ki, hogy a leggazdagabb hazai településen élők a magyar átlag 166,4 százalékából, míg a legelmaradottabb településen lakók az átlag mindössze 29 százalékából gazdálkodhatnak. A lista első öt helyén Telki, Paks, Üröm, Budajenő és Csopak áll. A felmérés szerint a leggazdagabb és a legszegényebb települések listáján nem történt lényegi változás az elmúlt egy évben, viszont a különbségek egyre nagyobbak. A leggazdagabb települések továbbra is a főváros vonzáskörzetében és az észak-dunántúli régióban vannak, míg a legkevesebb pénzből gazdálkodó emberek az ország északkeleti és délnyugati vidékein élnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!