Csopak

2014.02.24. 16:40

Tisztaság erős szer nélkül

Csopak - A Nők a Balatonért Közhasznú Egyesület a Csopaki téli esték rendezvénysorozatán mutatta be új kiadványát.

Varga Ibolya

Szauer Rózsa, az egyesület elnöke tartott előadást arról, hogy a nagyanyáinktól ellesett trükkökkel és a korszerű anyagok felhasználásával vegyszerek nélkül is ragyogóan tisztán tarthatjuk az otthonunkat. Bemutatta, miként tudunk házilag hatásos mosógélt készíteni. A program résztvevőit megajándékozta azzal a kiadvánnyal, melyben összefoglalták a takarításban használatos anyagokat, jellemző tulajdonságaikat és célszerű használatukat. Ezek többségét megtaláljuk a zöld termékeket árusító, illetve bioboltokban, vegyiáru-kereskedésekben, drogériákban, gyógyszertárakban és ezek internetes változataiban.

Olyan egyszerű anyagokról van szó, mint a mosószódfa, a szódabikarbóna, a bórax, a citromlé, az ecet, különféle illóolajok és a mikroszálas kendők, melyek vegyszerek használata nélkül is megtisztítják a felületeket. A nátrium-karbonátot, azaz a mosószódát sós víz és mészkő keverékéből, szemcsés formában állítják elő. Vegyszermentes és környezetbarát tisztítószer. Kiváló tulajdonságai miatt a háztartás szinte minden területén bevethetjük. Persze ez sem fog helyettünk mosni vagy takarítani. Használhatjuk ruhák mosásánál. A fehér színű ruhákat csak a mosószódával is moshatjuk, amelyek így még fehérebbek lesznek. A színes ruháknál fél adag mosószert és fél adag mosószódát használjunk. Akár kézzel, akár géppel mosunk, a mosószóda alkalmazásával ruháink puhábbak lesznek. Ha célunk csak a kemény víz lágyítása a mosás során, akkor a mosószerhez kisebb mennyiségben adjunk mosószódát. Mosogatóvíznek készítsünk öt liter forró vizet, és adjunk hozzá egy evőkanál mosószódát. Ebben a vízben hatékonyan távolíthatjuk el edényeink faláról a makacs foltokat. Általános felülettisztításhoz (például a felmosáshoz) három liter meleg vízben oldjunk fel egy evőkanál mosószódát. Erősen szennyeződött felületek tisztává súrolásához egy liter forró vízhez adjunk három evőkanál mosószódát. Ezzel a vízzel és egy megfelelő szivaccsal köny-nyen eltüntethetjük a kifutott leves rászáradt nyomait a tűzhelyről, az olajcseppeket a csempéről, vagy a leégett ételmaradékot az edények aljáról. Ebben az oldatban áztathatunk zsíros konyharuhákat, rongyokat is. Kéz- és hajmosáshoz öt liter meleg vízben oldjunk fel fél evőkanál mosószódát. A mosószódát különböző kiszerelésekben forgalmazzák háztartási boltokban, környezetvédő egyesületeknél, bioboltokban és webáruházakban.

A mosószóda pontos adagolása a mosásnál attól is függ, hogy ki mennyi mosószert és ruhát szokott általában a gépbe tenni. Ha a lefolyóba kerül mosószóda vagy olyan hideg víz, amelyben még nem oldódott fel a mosószóda, akkor ügyeljünk arra, hogy öntsünk utána meleg vizet, nehogy lerakódjon a mészkő a csövek oldalára, és ezzel súlyos problémát, dugulást okozzon a lefolyórendszerben. Fekete ruhák mosásánál ne használjunk mosószódát, mert a színük miatt eleve kényes ruhák kifakulhatnak. A trisó nem egyenlő a mosószódával. A trisó a foszforsav nátriummal alkotott sója, amelynek tisztítószerként való alkalmazása nem ajánlott, ugyanis foszfáttartalma miatt egészségünkre és környezetünkre is káros.

A szódabikarbóna, avagy nátrium-hidrogén-karbonát vízben jól oldódó só, amely bikarbonát-anionokból és nátrium-kationokból áll. Ha savval találkozik, enyhe lúgként viselkedik, a reakció során szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a környezetre és ránk is teljesen ártalmatlan, azaz a környezetbarát háztartások nélkülözhetetlen kelléke. Nem kevésbé elhanyagolható az a tény sem, hogy az egyik legolcsóbb és legsokoldalúbb valamennyi tisztítószer között. Helyezzünk egy kis tányérka szódabikarbónát a hűtőbe, szórjunk belőle egy keveset a szemetesláda aljára, és tegyünk belőle egy adaggal a kamrába is, mert remekül szagtalanít. Az edények és a szivacsok átható ételszagát is megszüntethetjük a fehér por és forró víz keverékében áztatva. Koszos, zsíros felületek tisztításakor tegyünk belőle nedves rongyra, dörzsöljük vele át a piszkos felületet, majd öblítsük le tiszta vízzel. Szőnyegeinket is rendben tarthatjuk vele: szórjuk be a tisztítani kívánt felületet, hagyjuk állni rajta legalább tizenöt percig, majd alaposan porszívózzuk fel.

Szauer Rózsa bevezetőjében elmondta: bizonyított tény, hogy a környezetszennyezésért hatvan-hetven százalékban a háztartások a felelősek. Egy átlagos család havonta tízezer liternyi piszkos vizet bocsát ki, ami szennyezi a környezetet, több olyan mosó- és tisztítószer van, ami a biológiai szennyvíztisztítókat is tönkreteszi. Irdatlanul sok vegyszerrel találkozunk naponta, egészségünket és környezetünket egyaránt óvjuk azzal, ha ezek használatát minimalizájuk a háztartásunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!