Csopak

2015.01.26. 15:17

Lovasi esték: a föld mélyétől az űrig

Lovas – Ferenczy Gáborné polgármester örömmel nyugtázta, hogy a február 4-én kezdődő Lovasi estéken sokrétű tematikájú előadásokat sikerült szervezniük.

A tragikusan elhunyt Erőss Zsolt hegymászó feleségével, Sterczer Hildával kezdődik a programsorozat. Himalája női szemmel című programban a közös Makalu mászásuk történetét meséli el. A film kapcsán beszél a magashegyi expedíciózás sajátosságairól, a női szerepről, a hóban mosogatáson át a háromkilogrammos hálózsákig. Az ehhez tartozó filmet Erőss Zsolt állította össze.

Vekerdy Tamás pszichológus, író a gyermeknevelés fontosságára hívja fel a figyelmet. Egy-egy lehetőleg mélyre hatoló pillantást vet az óvodás, a kisiskolás életkorra, a kamaszkorra és közben vissza-visszanyúl az első három év fontos korszakára.

Szabó Róbert, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa a Naprendszeren kívüli bolygók keresése és tanulmányozásáról fejti ki véleményét. Olyan kérdésekre keresi majd a választ, hogy miként jött létre a Naprendszer, lehetséges-e élet más bolygókon. Szót ejt a Kepler jelentőségéről, a csillagok pontosabb megértésében, bemutatja a magyar vonatkozású eredményeket is. Derült idő esetén csillagvizsgálásra is sor kerül.

Ezután Nagy Pál, a Kilimandzsárón jártam címmel tart képekkel illusztrált előadást. A Kilimandzsáró rétegvulkán Tanzániában, az ország és egyben Afrika legmagasabb hegycsúcsa. Az expedíció öt nap alatt teljesítette a kemény túrát.

Zacher Gábor toxikológus két évvel ezelőtt már tiszteletét tette Lovason, akkor egy tűt sem lehetett leejteni, olyan sokan voltak a faluházban. A népszerű toxikológus beszél a génekről, nagyapjáról, aki lovifüggő volt, nem mellesleg kártyázott is. Saját magáról is képet fest, aki imádja az édességet, és elmondása szerint munkaalkoholista. Személyes élményeire épülő előadásában betekintést nyerhetünk az online és offline világába is.

Horváth Sándor barlangász a Föld mélyébe vezeti majd az érdeklődőket. Bemutatja a környékbeli barlangok keletkezését, befogadó kőzetét, klímáját és élővilágát. A csodálatos képekkel illusztrált rendezvény minden bizonnyal sokak tetszését elnyeri.

A március végéig tartó Lovasi estéken az érdeklődők egy kellemes „utazáson” vehetnek részt a Föld mélyétől egészen az űrig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!