Csopak

2014.03.12. 17:35

A Balaton az egész társadalomé

Csopak - Sose szabad elfelejteni, hogy a Balaton a társadalom egészének tulajdonában lévő természeti erőforrás.

Győrffy Árpád

A fentiekre dr. Vörös Lajos figyelmeztetett a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) csopaki csoportjának kedd esti rendezvényén. A tihanyi limnológiai kutatóintézet tudományos munkatársa kicsit rendet próbált tenni a fejünkben a Balatonnal kapcsolatban. Először is a méretét tisztázta más tavakhoz képeset, majd arról beszélt, mennyire meghatározó, hogy 51 kisebb-nagyobb vízfolyás táplálja, közülük egy, a Zala folyó egyedül annyit hoz, mint a többi ötven. Így érthető a Zala minőségének kiemelkedő jelentősége.

Sokféleképpen lehet a tóra tekinteni, de azt sose felejthetjük el, hogy a Balaton a társadalom egészének tulajdonában lévő természeti erőforrás. Ugyanúgy a Nyíregyházán élőé is, mint a csopakiaké, vagy a horgászoké, a vitorlázóké, a strandolóké. Komoly konfliktusok keletkezhetnek abból, ha egyes csoportok érdekei, például egy adott település lakosságának vagy egyes csoportoknak az érdekei a hosszú távú fenntarthatóság ellen munkálkodnak.

Vörös Lajos a balatoni ökoszisztéma szolgáltatásait vette sorra (Fotó: Győrffy Árpád)

Ezért lehet nagyon hasznos, ha pontosan ismerjük a tavat, tudjuk, hogy mit kapunk, mit várhatunk tőle. Ezeknek a dolgoknak a pontos tisztását segítheti az a rendszer, amit a világ vezető ökológusai alakítottak ki az ökoszisztéma szolgáltatások számbavételére.

A Balatonról is tudni kell, milyen ellátó, szabályozó, illetve kulturális szolgáltatásokat nyújt, és ezek fenntartásához milyen feltételekre van szükség. Előadásában részletes képet adott a szolgáltatásokról , amik az ivóvíztől a klíma szabályozáson át az esztétikai értékekig terjednek, és szólt arról is, hogy mostanában milyen területeken alakulnak ki megválaszolandó kérdések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!