Csopak

2015.07.10. 17:58

Idén sem kihagyható - Vasárnapig fröccsöntő és pálinkafesztivál

Csopak - Idén nyáron sem lehet kihagyni a csopaki strandot, és nincs csopaki nyár fröccs nélkül! A fröccsöntő fesztiválon pedig nem csak a borok, de a pálinkák is főszerepbe kerülnek.

Kis Virág

A kezdeti hatalmas szél ellenére, amely az okleveleket és a pálinkalovagokat is majdnem elfújta, idén is megtartották a Csopaki fröccsöntő és pálinkanapokat. A rendezvény hagyományteremtő szándékkal indult még 2010-ben, a borhét mintájára, viszont itt a helyszínen felállított borospavilonokban a különböző fajtájú fröccsök kerülnek előtérbe, hiszen a nagyszerű csopaki borok nem csak önmagukban, hanem fröccs formájában is kiválóak.

Balról Tóth Gyula, a Tóth Pincészet tulajdonosa, akit az év borosgazdájának választottak, mellette Ambrus Tibor polgármester. Fotó: Stiger Ádám

A borosstandok mellett egy másik alkohol, a pálinka is helyet kap a rendezvényen, melynek nyitónapján adták át hagyományosan a Csopak községi bor- és pálinkaverseny fődíjait és arany okleveleit, valamint felavatták a hagyományos borlovagokat. A bírák 127 pálinkát zsűriztek, közülük kiemelkedően sokan kaptak idén ezüst és arany minősítést is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most különdíjjal jutalmazta a szőlő alapú pálinkák készítői közül a Badacsonyi Pálinkaházat.

A csopaki borversenyre idén 58 bort neveztek a helyi és környékbeli pincészetek, melyek között úgynevezett évjáratos, azaz két-három éves borok is szerepeltek. Idén Tóth Gyulát, a Tóth Pincészet tulajdonosát választották az év borosgazdájának.

A szeszes italok mellett más gasztronómiai ínyencségek, például kürtőskalács, különleges sajtok és kenyérlángos, valamint kézművesvásár kovácsoltvas termékekkel, különleges ékszerekkel várja az érdeklődőket.

A négynapos fesztiválon a fiatalok és az idősek is találnak maguknak elfoglaltságot, hiszen mindennap különböző műsorral, például könnyűzenei koncertekkel és kiegészítő programokkal, köztük a Veszprémi Petőfi Színház művészeinek színházi előadásával, a családosoknak gyermekműsorokkal készülnek a szervezők. Vasárnap délelőtt pedig megkezdődik az XI. csopaki parti ultiparti, amely mindig egyre több ultijátékost vonz Csopakra, így a szervezők idén szeretnék túlszárnyalni a tavalyi, körülbelül hetvenes létszámot is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!