Csögle

2015.02.28. 15:36

Népszerűek a szűrővizsgálatok - Csöglén is

Csögle - Sikeres egészségnapot tartottak szombaton a községben, amelyen közel kétszázan vettek részt fiatalok és idősek egyaránt.

Penk Tímea

A Somló-környéki Többcélú Kistérségi Társulás, az Egészségfejlesztési Iroda és a Magyar Vöröskereszt Somló Térségi Programja szervezte az egész napos programot.

Gaál Edit, az Egészségfejlesztési Iroda somlóvásárhelyi egységének a vezetője köszöntötte a vendégeket, és megköszönte munkatársainak, a csöglei önkormányzatnak és iskolának, hogy hozzájárultak a helyi és környékbeli emberek szűrővizsgálataihoz és egészségneveléséhez. Érszűkület-, csontsűrűség-, testzsír-, vércukorszint- és vérnyomásmérést, vérvételt, testtömeg index számítást és látásvizsgálatot végeztek a helyszínen, valamint szájápolási és fogászati szűrés és tanácsadás zajlott. Az érdeklődők sokféle előadáson vehettek részt, például cukorbeteg diétáról, szenvedélybetegségekről, alkoholról és dohányzásról, valamint védőoltásokról és ételallergiákról hallhattak hasznos tudnivalókat. Népszerű volt az elsősegélynyújtás és az önvédelmi bemutató, a zumba és a step aerobik foglalkozás, illetve az ételkóstoló. Aki az egészségnap állomásai közül legalább tíz helyen megjelent, gyümölcslét kapott ajándékba. A gyerekeknek rajz-, játék- és zenesarkot alakítottak ki a rendezők, de az udvaron is focizhattak, ugróiskolázhattak.

Varga Éva Adorjánházáról érkezett az egészségnapra. Vérvétel alatt elmondta, hogy súlyos betegségen esett át. Nagyon örül az ilyen rendezvényeknek, mert fél nap alatt sokféle szűrést el tudnak végezni. Ez a legnagyobb előnye az ilyen programoknak, most a férjével érkezett. Gaál Edit kérdésünkre elmondta, hogy bár nehezen mozdíthatók az aktív korú emberek, Csöglére a szomszédos községekből is érkeztek látogatók az egészségnapra. Ez egy programsorozatnak az első állomása, még nyolc helyen tartanak hasonló települési napot a helyi igényekhez igazodva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!