Csetény

2015.02.13. 17:20

Ahol tananyag a síelés

Csetény - Amíg hó van, addig síelni tanulnak a gyerekek a község általános iskolájában. Az órát Németh Vilmos testnevelő tanár tartja.

Kutasi Zsófia

Az iskola kapujában egy csapat gyerek készülődik sílécekkel. Tavaly nem tudtak síelni, idén három hete van hó - tudjuk meg Németh Vilmostól, aki elmondta, általában telente három-négy hetet síelhetnek a diákok. A gyerekek, akik a harmadik osztálytól vehetnek részt az oktatásban, nagyon élvezik a rendhagyó testnevelésórákat. Az első évben az udvaron sajátítják el az alapgyakorlatokat, majd negyedik osztálytól már az iskolától néhány percnyi sétára található dombokon, lankás lejtőkön gyakorolhatják többek között a sífutást. Németh Vilmos mindenkivel a tudásának és gyakorlatának megfelelően foglalkozik. A gyerekek pedig a kikapcsolódás mellett a jó levegőn mozoghatnak. A felszerelés az iskola tulajdona; mindenkinek jut megfelelő méretű sporteszköz. A domb tetején nem mindig könnyű elindulni a lécekkel, van, akinek többször kell próbálkoznia, de végül mindenki lesiklik a pályának kijelölt szakaszon.

Németh Vilmos, Varga Mónika, Tompa Tünde és Nagy Alexandra készülődik a síeléshez

Az iskola mellett Molnár Csilla kisgyerekeivel, Bognár Balázs Barnabással és Bognár Kamillával sétál. Az anyuka 2005-ben Székesfehérvárról költözött a kis bakonyi faluba, a jó levegő és a nyugodt környezet miatt, amelyet a gyerekek is nagyon élveznek. Csilla gyeden van, de logopédusként az iskolában és az óvodában tart órákat. Mint mondja, nagyon jó választásnak bizonyult Csetény, itt megtalálta a számítását, a gyerekneveléshez pedig az ideális környezetet.

Az iskola mellett Molnár Csilla kisgyerekeivel, a szégyenlős Bognár Balázs Barnabással és Bognár Kamillával sétál

- A csaknem ezerkilencszáz lakosú település népessége csökken, ezért az önkormányzat egyik fő feladata, hogy ezt a tendenciát meggátolja és lehetőséget biztosítson tisztességes megélhetésre, többek között munkahelyteremtéssel - tudtuk meg Nagy Attila polgármestertől. Szintén kiemelt cél a szolgáltatások fejlesztése az egészségügy, a kultúra és a sport területein is, továbbá az ipar és a helyi vállalkozások támogatása.

Főleg fémmegmunkálás, hegesztéstechnika, papírfeldolgozás és mezőgazdasági tevékenység a jellemző a faluban, a vállalkozásoknál a helyi foglalkoztatottak száma meghaladja a százat. Ennek köszönhetően is alacsony a munkanélküliség. A fejlesztésekhez a pályázati források bevonása is a tervek között szerepel. Az önkormányzat létrehozott továbbá egy nonprofit céget a felelős gazdálkodás elősegítésére és további pénzek bevonására.

- A következő időszakban egyre több pályázathoz kell önrészt biztosítani, miközben csökkennek a finanszírozási lehetőségeink. A 2015-ös beruházások között szerepel az iskola mögötti rossz állapotú támfal megerősítése, a Hunyadi utca burkolatának javítása és az út szélesítése, valamint az óvoda épületének szigetelése és a tőkeképzés a pályázatok benyújtásához. Bízom benne, hogy ezt felelős gazdálkodással el tudjuk érni - fogalmazott Nagy Attila.

– Bízom benne, hogy a változások hosszú távon is előremutatóak lesznek, melyek a közösség összetartását is tovább erősítik – hangsúlyozta Nagy Attila polgármester

A polgármester kiemelte, szépen fejlődik a református templom környéke, a sport-egyesület műfüves pályát épített. Az egyesület tevékenysége bővülni fog, és a falu egészét megmozgató programokat rendez majd, melyek között szerepel pingpong-, sakk- és futóverseny, valamint bicikli- és gyalogtúra is. Az önkormányzat közös hivatalt működtet Szápárral, így két óvodát is üzemeltet társulási formában. Csetényben a bölcsőde, a Holitscher-kastély és az ősfás park fejlesztése is fontos, illetve az önkormányzat kiegészítő üzemtevékenység létrehozásában is gondolkodik, hogy ezzel is támogassa a helyi vállalkozásokat és munkahelyet teremtsen. Polgárőrség is szerveződne Csetényben, azonban a közreműködő hatóságok részéről a folyamatos hiánypótláskérések miatt eddig ez nem valósulhatott meg, de Nagy Attila bízik benne, hogy 2015 első félévében végre megkezdheti működését a polgárőrség.

A domb elején nem mindig könnyű elindulni a lécekkel: Horváth Réka is többször próbálkozott

- Bízom benne, hogy a faluban a változások hosszú távon is előremutatóak lesznek, melyek a közösség összetartását is tovább erősítik - hangsúlyozta Nagy Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!