Cozma

2009.11.02. 15:09

Madárka, lehet két hazád - Petre Cozmának hatalmas szerepe van abban, hogy nem robbant ki román-magyar ellentét

Bukarest - Sem a magyarokat, sem Magyarországot nem hibáztatom, csupán a szörnyű bűn elkövetőit. A magyarokat tiszta szívű, rendes embereknek ismerem, akik szerették és befogadták az én Marianomat.

Munkatársainktól

- Ezért a fiamnak két hazája volt - mondta elcsukló hangon Petre Cozma vasárnap a Dinamo Bukarest klubházában, ahol Marian Cozma márvány emléktábláját avatták fel.    

A tragédia hallatán még közel kilenc hónap elteltével is elszorul az ember torka. Ezt, a Veszprémnek okozott fájdalmat hangsúlyozta Debreczenyi János polgármester is, aki Bukarestben nemzeti színű gyertya meggyújtásával emlékezett a román válogatott és az MKB Veszprém KC kézilabdázójára.

Petre Cozma révén a gyász és a fájdalom mellett van azonban egy másik oldala, az emberi nagyságra épülő vetülete is a történteknek. Ezt hangsúlyozta kérdésünkre Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete is, aki a román fővárosban magyarként élte át a tragédiát és az azt követő hónapokat. 

- Gondoljunk csak bele. Egy gyermeket, egy román sportolót megölnek Magyarországon. Komolyan tarthattunk attól, hogy súlyos román-magyar ellentét robban ki.

A hír megjelenése után azonban, amikor Petre Cozmát elérte az egyik román hírtelevízió, Marian édesapja rögtön azt mondta, s egyébként ezt azóta is mindenütt hangsúlyozza, nem a magyarokat, csak a tényleges bűnelkövetőket hibáztatja.

Néhány órával a tragédia után arra kérte a teljes román közvéleményt, hogy a történteket ne használja ki semmilyen magyarellenes lépésre - mondja Füzes Oszkár, majd hozzáfűzi, amikor mindez elhangzott, már épp kezdett volna forrni a román közhangulat, ám Petre Cozma szavai elgondolkodtatták az országot, az embereket.

Aztán megjelentek Romániában azok a felvételek, amelyeken jól látszott, hogy Veszprém, sőt, egész Magyarország lakossága megrendült, s őszintén gyászolja Marian Cozmát.

Füzes Oszkár elmondta, a sajtó is azt hangsúlyozta, hogy az ősi ellenség méltóképp emlékezik, s ez kell hogy elgondolkodtassa a magyarellenes eszméket való románokat.

Az, hogy mindez ily módon csapódott le a román közvéleményben Petre Cozmának köszönhető, szögezi le a nagykövet. Viselkedése, hozzáállása példaértékű. Ez a két méter magas ember belül, lelkiekben is egy óriás.

A bukaresti magyar nagykövetség azóta is folyamatosan tartja a kapcsolatot a Cozma-családdal. 

- A nővérei már jól vannak, Marian édesanyja azonban még mindig nagyon rossz állapotban van. Naponta kijár a fia sírjához és keservesen zokog. Nem tudom mikor és hogyan tudja feldolgozni ezt a tragédiát.

A családot a nyilvánosság előtt képviselő Petre Cozma egyébként fia emlékére, a nagykövetség és a Bukaresti Magyar Klub Egyesület segítségével létrehozta a gyermek kézilabdát támogató Marian Cozma Alapítványt.

A Madárkának becézett sportoló egykori általános iskolájában az alapítvány kézilabda-sulit működtet, s a kezdeményezést a Dinamo Sport Klub és a Román Kézilabda Szövetség is felkarolta. 

Az unoka, Andrej is ismerkedik már a kézilabdával. Petre csak annyit mondott: remélem, ha megnő, ő is olyan óriás lesz, mint Marian, s kézilabdázóként Veszprémben fog játszani.

*
Zárolták a vagyonokat

Részben lefoglalták, részben bűnügyi zár alá vették a Marian Cozma sérelmére elkövetett gyilkosság négy gyanúsítottjának vagyonát a közelmúltban.

Erről dr. Helmeczy László, a sértett családjának jogi képviselője tájékoztatott.

Elmondta, hogy Marian Cozma édesapjával a kézilabdázó emlékére rendezett augusztusi magyar-román barátságos mérkőzés előtt, a tiszteletére rendezett ebéden találkozott. (Az ügyvéd a fogadáson az MLSZ jogi ügyekért felelős alelnökeként vett részt.)

Petre Cozma elmondta, hogy nagyon nehezen jut információkhoz, nincs olyan személy, akik a jogi ügyekben segítene neki. 

- Felajánlottam, hogy segítek és ingyen vállaltam a család képviseletét. A munkámhoz Magyarország romániai nagykövetétől is sok segítséget kaptam. Marian Cozma családját nagyon jelentős vagyoni és nem vagyoni kár érte, hiszen a sportoló komolyan támogatta szüleit. 

Az ügyvéd megemlítette, hogy a hatóságok részéről nagyfokú segítőkészséget tapasztalt. Négy gyanúsított (Sz. Iván, R. Sándor, N. Győző és P. Gábor) vagyonának zár alá vétele biztonsági intézkedés, nehogy az az eljárás végéig eltűnjön.    

Helmeczy László hozzátette, hogy a polgári jogi igényt csak a büntetőeljárás jogerős lezárása után lehet érvényesíteni. Információink szerint a zár alá vett vagyon jelentős, több millió forint.

*

Célegyenesbe értek a Marian Cozma-emlékművel kapcsolatos munkák. A meggyilkolt veszprémi kézilabdázót ábrázoló szobrot a tragédia egyéves évfodulóján, február 6-án avatják fel a megyeszékhely sportcsarnoka előtti téren.
 
November 14-ig a Veszprém Aréna előcsarnokában látható a Marian Cozma-emlékmű modellje. Mihály Gábor szobrászművész alkotása körülbelül három méter magas lesz: a bronz mellszobrot afrikai gránitból készült alapra helyezik.

Remport Csaba, az ötletgazda Veszprém Kézilabda Fan Club elnöke kiemelte, a háttérmunka sokszor állította komoly feladat elé a szervezőket, de hamarosan minden a helyére kerül. 

- Az összegyűjtött pénzből ki tudjuk fizetni a szobor anyagát és a művész munkáját, a területrendezést pedig a város önkormányzata vállalta. Nagyon sokan segítettek, köszönjük az adományokat - mondta a szurkolói csoport vezetője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!