Világszenzáció a Bakonyból - A dinoszaurusz Ajkáról kapta a nevét

Németbánya-Ajka - Ajkáról kapta a nevét a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció új, tudományos szempontból világszenzációs felfedezése az Ajkaceratops, egy papagájcsőrű dinoszaurusz. A különleges felfedezésről pénteken nagyszabású sajtótájékoztatón számol be a fővárosban dr. Ősi Attila ajkai származású paleontológus.

Varga Róbert

A kutató a Naplónak elmondta: a Ceratopsia növényevő, csőrös dinószauruszok csoportjáról eddig úgy tudták, hogy csak Észak-Amerika és Ázsia területén éltek, európai jelenlétükre eddig nem volt megdönthetetelen bizonyíték. Egészen 2009 nyaráig, amikor is a Németbányához közeli bakonyi lelőhelyről előkerült csontok között a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció tagjai találtak egy dinoszaurusz koponya első részt, amit a preparálás után hosszasan vizsgáltak több hónapig. Majd szakértőkkel is konzultáltak, akik szintén azon a véleményen voltak, hogy a lelet egy Ceratopsia, úgynevezett papagájcsőrű dinoszaurusztól származik.

Ezután Ősi Attila átvizsgálta az elmúlt tíz évben a Bakonyból előkerült több ezer leletet, s talált még Ceratopsia csontokat. Így tudták most megdönthetetlenül bizonyítani azt, hogy 85 millió évvel ezelőtt éltek Európában papagájcsőrű dinók - méghozzá a Bakonyban -, ami módosíthatja az elmúlt 200 év kutatásait, ismereteit arról, merre is vándoroltak ezek a dinoszauruszok a kontinensek között.

A Bakonyból előkerült és beazonosított dinoszauruszt Ősi Attila szülővárosa tiszteletére Ajkaceratopsnak keresztelte, a fajnevét pedig Kozma Károly ajkai geológusról kozmaiként jegyezték be.

Mint arról lapunkban már többször olvashattak: a 2000-ben felfedezett bakonyi lelőhelyen 24-féle gerinces állat csontjait ásták ki a dinóvadászok. Halak, gyíkok, krokodilok, kétéltűek, teknősök csontjai, fogai kerültek elő. Három ragadozó és két növényevő dinoszaurusz maradványait is kiásták. A leletek 85 millió évesek, a késő krétakorból maradtak ránk.

A Magyar Természettudományi Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem őslénytani tanszékének közös expedíciója rendületlenül keresi továbbra is a páncélos dinoszaurusz Hungarosaurus és a repülő hüllők csoportjához tartozó Bakonydraco további maradványait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!