Végleg bezárt a pápai Elekthermax - Százhúsz ember került az utcára

Pápa - Véglegesen leállt a termelés az Elekthermax Háztartási Készülékgyártó Kft-nél. A munkatársak pénteken kapták kézhez felmondásukat. Ezzel 120 ember vesztette el a munkahelyét.

Tremmer Tamás

A munkatársakat nem érte váratlanul a bejelentés, ami péntektől immár hivatalossá vált: befejezte tevékenységét a pápai Elekthermax Háztartási Készülékgyártó Kft.

A gazdasági nehézségek miatt a társaság termelése idén február 27-én egyszer már leállt, március 25-én pedig felszámolási eljárás alá kerültek. Az eljárás levezénylésére a Vectigalis Zrt-ét jelölték ki, amely május 26-tól minden egységben újraindította a gyártást. A gazdasági körülmények azonban nem javultak, az alacsony megrendelés miatt a gyártás veszteséges volt, ezért kénytelen voltak befejezni a gyártást. 120 ember munkahelye szűnt meg.

Ennyi volt és nincs tovább

Évtizedeken kereszül Pápa városának három nagy munkáltatója volt: a Pápai Húskombinát, a Pápai Textilgyár, és a VBKM Elekthermax. Mindhárom egyenként több, mint kétezer embert foglalkoztatott.

A rendszerváltást követően a textilgyár igen hamar megszűnt. A húsgyár - miközben maga is megjárta a hadak útját - ma 1300 embernek ad munkát. A legkalandosabb életet azonban az Elekthermax tudhatja maga mögött.

A 90-es évek elején ezt a társaságot is privatizálták. Az I-es telepét az osztrák Haas+Sohn vásárolta meg, a II-es gyáregység az Atag-csoporthoz került. A holland tulajdonos 2001-ben profiltisztítás miatt értékesítette a konyhatechnikai eszközöket gyártó 18 érdekeltségét. Utolsóként került sor az akkor 600 főt foglalkozató pápai leányvállalat eladására.

Az európai fehérárú piacon igen éles a versenyhelyzet. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a társaságért nem tolongtak. Két út állt előttük: vagy megszűnnek, vagy... Az Elekthermax Rt-t végül a száz százalékban a részvénytársaság menedzsmentjének hat tagjából frissen alakult Emax 2001. Tanácsadó és Szolgáltató Kft. szerezte meg.

2004 végén a részvénytársaság beolvadt a tulajdonosába, az Emax 2001. Kft-be. Ez egy technikai lépés volt, akkor már semmi nem indokolta a két társaság egyidejű fenntartását. A beolvadás nyomán létrejött Elekthermax Háztartási Készülékgyártó és Szolgáltató Kft.

2005. november 2-től újabb jelentős változások történtek a cég életében. Az akkor már csak négy magánszemély birtokában lévő társaságot ismét átalakították. Az Elekthermax Háztartási Készülékgyártó Kft-ből kiválással, ugyanazon telephelyen létrehozták az Elekthermax Nagykonyhai Rendszereket és Berendezéseket Gyártó és Értékesítő Kft-ét, valamint az Elekthermax Fűtéstechnikai Berendezéseket Gyártó és Szerelő Kft-ét.

A három kft. közül a legnagyobbat, az Elekthermax Háztartási Készülékgyártó Kft-ét 2008. október 7-én megvásárolta az orosz Sani-Konzultant. Az új tulajdonos ezzel a lépéssel nagykapacitású tűzhely-, sütő-, és egyéb - például gázkonvektor - gyártási lehetőséget kapott. Nagy elánnal láttak munkához, úgy tervezték, hogy a konvektor terén az uniós piacokon megtartják a jelenlegi értékesítési darabszámokat, az egykori Szovjetunió területén viszont jelentős fejlődésben bíztak.

Azt az oroszok is látták, hogy az Elekthermax konyhai termékei nagyon megbízhatóak, jó minőségűek, ugyanakkor az alacsony darabszám miatt a gyártásuk veszteséges. Úgy tervezték, hogy legkésőbb 2009. májusában új márkanév alatt, vadonatúj termékkel rukkolnak elő, ami árában, minőségében is versenyképes lesz. Ehhez képest jött a fekete leves.

A gazdasági nehézségek miatt a társaság termelése február 27-én leállt, március 25-én pedig felszámolási eljárás alá kerültek. Az eljárás levezénylésére a Vectigalis Zrt-ét jelölték ki. 

Szegőné Kemerle Judit, a felszámoló munkatársa lapunknak akkor elmondta, az első pillanattól kezdve azon dolgoznak, hogy megteremtsék a feltételeit az újraindulásnak. Erőfeszítéseiket úgy tűnt, siker koronázta, a cégnél május 26-tól már minden egységben dolgoztak. Mint kiderült, nem sokáig tartott az öröm. A gyártás folyamatosan akadozott, most pedig végleg megakadt. Szegőné Kemerle Judit pénteken munkásgyűlésen jelentette be: vége, nincs tovább. Ezzel 120 dolgozó munkaviszonya szűnt meg, a felmondásukat már kézhez is kapták az emberek.

A bejelentés során Szegőné Kemerle Judit úgy érezte, a munkatársak nem nagyon lepődtek meg, érezték, hogy a bezárás lehetősége bent volt a levegőben. A felszámoló már korábban bejelentette a munkaügyi központnak a csoportos leépítési szándékot, a hír innen is kiszivároghatott.

- A még működő társaságot ilyen állapotában értékesíteni kívántuk. A pénteki munkásgyűlésen azt szerettük volna bejelenteni, hogy január 1-től milyen új tulajdonos viszi tovább a céget. Csakhogy a kiírt pályázatunkra nem érkezett ajánlat, ezért nem volt más választásunk, mint a munka befejezése. A veszteséges gyártást nem tudtuk tovább folytatni - nyilatkozta Szegőné Kemerle Judit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!