Védőnők a méhnyakrák ellen

Balatonfüred - A népegészségügyi program keretében a városok közül elsőként Füreden a védőnői szolgálat bevonásával végzik a méhnyakrák-szűrést. Az új rendszertől az eddigi rendkívül alacsony részvételi arány jelentős javulását várják.

Martinovics Tibor

A Nemzeti Rákellenes Program a sikeres külföldi példákat követve tűzte ki célul a védőnők bevonását a méhnyakrák szűrésébe.

Az OEP adatai szerint évente Magyarországon a nők csupán öt-hét százaléka vesz részt a szűrővizsgálaton, bár az arány valószínűleg ennél magasabb, hiszen vannak, akik nőgyógyászati magánrendelésen kérték a vizsgálatot, de még így is a legoptimistább számítások szerint is, legfeljebb harminc százalékos lehet a szűréseken való részvételi arány.

- Ez nagyon alacsony, bízunk abban, hogy ezzel a programmal mindez jelentősen nő majd, hiszen a védőnők címlista alapján, személyes megszólítással, utánkövetéssel, az eddigi gyakorlatnál sokkal hatékonyabban tudják majd végezni a szűrést. A szakminisztérium indította mintaprogram előző évi tapasztalatai nagyon bíztatók, azt reméljük, hogy a védőnői hálózat segítségével megháromszorozható a méhnyakrák szűrésen résztvevők száma - válaszolta kérdésünkre Kállai Tünde, kistérségi vezető védőnő, aki hozzátette: a füredi védőnők elszántságának köszönhető, hogy a Balaton-parti városban indult el először az új program.

Balatonfüreden az elméleti és gyakorlati oktatás elvégzése után öt védőnő állt munkába, ők a Városi Szakorvosi Rendelőben külön erre a célra kialakított helyiségben, bejelentkezés alapján végzik el a vizsgálatot.

A városban mintegy kilencszáz nőnek küldtek ki szűrésre felhívó levelet, mindegyikük három éven belül nem végeztetett el az OEP nyilvántartása szerint ilyen vizsgálatot. Információink szerint azonban indokolt esetben azok is igényelhetik a szűrést, akik nem kaptak meghívólevelet.

- Nemrég indult a program Füreden, de már eddig ötvenen vettek részt a szűrésen, ez bíztató. Nagyon fontos a szűrés, hiszen a méhnyakrák megelőzésének jelenleg ez az egyetlen módja - vélekedett Kállai Tünde.

Magyarországon évente ezer-ezerötszáz méhnyakrák megbetegedést regisztrálnak, és mintegy 500 nő hal meg a betegség következtében, holott egyetlen viszonylag egyszerű, gyors és fájdalmatlan vizsgálattal kiszűrhető a betegség, és kezdeti stádiumában jól kezelhető.

A betegség okozója a humán papillomavírus (HPV), ami elsősorban szexuális érintkezés útján fertőz. A fiatal férfiak és nők mintegy 25 százaléka válik fertőzötté úgy, hogy nincs is tudomásuk róla. A rák kialakulásában van egy hosszabb-rövidebb időszak, amikor a tünetek még nem jelentkeznek, de a rendellenesség szűrővizsgálattal már megállapítható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!