Üzemanyagár az egekben, autósok a béka segge alatt (videó)

Január 11-én 10 forinttal drágult a diesel és a gázolaj. Míg kedd este több benzinkútnál kígyózó sorok álltak, addig szerdán kongtak az ürességtől. Az emberek morogtak, szitkozódtak, de autóztak. Videós körkép!

Nánási Regina

Igyekszik mindenki kevesebbet használni az autót, ha nem muszáj, nem ülnek volán mögé, így tudnak spórolni. A munkahelyre azonban el kell jutni, a gyereket az iskolába el kell vinni, legfeljebb ritkábban járnak bevásárolni vagy kirándulni.

Szántó Lajos döbbenetesnek tartja, hogy 10 forinttal drágult az üzemanyag. A gond szerinte az, hogy ez kihat mindenre, a szállításra, az élelmiszerárakra. A család úgy tud spórolni, hogy sokkal kevesebbet közlekednek autóval. Általában gyalog mennek mindenhová, de a rokonság miatt nagyobb távolságot kell megtenniük, ilyenkor mégis autóba ülnek.

Molnár István elmondta, akinek van munkája Ausztriában, Svájcban, Németországban, és jól keres, az meg tudja venni az üzemanyagot, annak nem számít a 10 forintos áremelkedés, de itt Magyarországon nehéz a helyzet, túl húzós már a pénztárcánkhoz ez az ár.

Egy anyuka arról mesélt, hogy nekik két autójuk van, mindkettő diesel, de most már ott tartanak, hogy az egyiket el fogják adni, mert ilyen üzemanyagárak mellett nem tudják mindkettőt fenntartani. Ő most otthon van gyesen a kisbabával, de a párja vidékről Veszprémbe jár be dolgozni, neki kell az autó.

Marton István kútvezető elmondta, 2011. második felében a forgalom folyamatos csökkenését tapasztalták a benzinkutaknál. A legnagyobb változást abban látják, hogy egyre kevesebben tankolják tele az autót, a tízezer forintos tankolások ritkák. Annyi üzemanyagot vásárolnak az emberek, hogy A pontból B pontba eljussanak, ami azt jelenti, hogy 2-3 ezer forintot fizetnek a kutaknál. A január 11-i 10 forintos áremelés nagy hatással volt az autósokra, kedd este megszállták a benzinkutakat,  még ha ezzel csak néhányszáz forintot is spóroltak. Szerda reggel azonban már nem sok dolguk volt a kútkezelőknek, alig tévedt be valaki tankolni.

Nézze meg a videót!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!