Tiszteli a tánc tisztaságát

Ajka - Kádár Ignác, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes művészeti vezetője az Év táncművésze kitüntető címet vehette át a tánc világnapja alkalmából rendezett gálán a Müpában.

Tóth B. Zsuzsa

Kádár Ignác elkötelezett híve a néptáncnak, a hagyományőrzésnek. A Szentdomokoson, Csíkszeredához közel cseperedő fiút már gyermekkorában megfertőzte a néptánc szeretetével táncos nagyapja.
 
- Ő szerette volna, ha továbbviszem a tudását, úgyhogy a Hargita Állami Népi Együttesben kezdtem a pályát 18 évesen. Hat évet töltöttem velük, de szakmailag többre vágytam. A zalaegerszegi Zala Táncegyüttes vezetője voltam egy éven át, amikor egy néptánc-antológián látott meg a Budapest Táncegyüttes vezetője, én pedig engedtem a kérésnek és próbára tettem magam. Ott és a későbbi Honvéd Táncegyüttesben nyolc éven át táncoltam, de közben már ajkai kérésnek engedve a dunántúli városba is le-lejártam táncházba tanítani. Mígnem 2007-ben végleg itt ragadtam, hiszen addigra már egyre nagyobb lett az itteni csoport, sok régi tag is visszajött - mondja Ignác, aki 2007 óta vezeti a az Ajka-Padragkút Táncegyüttest. Még abban az évben megkapta első ízben a díjat, amelyet most újra neki ítéltek.

Úgy véli, a Duna Művészegyüttessel készített Fekete tó című hetvenperces műsorának köszönheti most mindezt. A különleges koreográfia egy erdélyi népművészeti vásárra készült, ahol eljátssza az érdeklődő városit, akit elkap az ottani zenei világ forgataga. Ignác végigtáncolja, -énekli, -zenéli a műsort, amelyet azóta Budapesten szintén bemutattak. Reményei szerint hamarosan Ajkán is láthatják.

Mindenesetre a szakma láthatta a műsort és nyugtázták a szakértők, hogy Kádár Ignác a profi világból kiszakadva is olyan intenzíven és magas szinten dolgozik, mint ott. Ettől függetlenül nem tudja, ki terjesztette fel. Ő továbbra is teszi a dolgát. Vezetőként vallja, hogy a tisztaságot tisztelni kell a néptáncban. Nem szabad elvenni belőle és hozzátenni ahhoz, amelyből egyébként életük végéig meríthetnek. Úgy érzi, az együttesben komolyan is veszi mindenki a munkát, a 14 pár táncos lelkes és fegyelmezett. Tavasszal már bemutatták a De szeretnék zöld erdőben fa lenni című műsort, most pedig éppen a Bakony fesztivál előestjére készülnek. Önálló műsoruk a Székely góbék címet viseli. 

 

Sok nemzetközi elismerés birtokosa

Kádár Ignác most másodszor kapta meg az Év táncművésze elismerést. Háromszoros Aranysarkantyú-díjas, a Népművészet ifjú mestere, sok nemzetközi elismerés birtokosa. Vezeti az Ajka-Padragkút Táncegyüttest, óvodásokat és négy általános iskolás csoport tagjait ismerteti meg a hagyományokkal. Hobbija a zene, tangóharmonikázik, ütőgordonon játszik és most tanul brácsázni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!