Tilos petárdákat tartani!

Hétfőtől lehet vásárolni a megye 22 pontján a legkülönbözőbb, engedélyezett pirotechnikai eszközöket.

Mátételki András

Gaál Tibor, a megyei főkapitányság igazgatásrendészeti osztályának kiemelt főelőadója érdeklődésünkre elmondta, hogy rakétákat, úgynevezett lepkéket, pörgőket, recsegő labdákat és tűzijáték szetteket, valamint az egyes és kettes kategóriába tartozó római gyertyákat, bombettatelepeket, szökőkutakat minden gond nélkül vásárolhatunk december 31-ig, azaz Szilveszter napjáig (használni 31-én este hat órától másnap reggel hat óráig lehet).

Veszprém megyében 22 árusító helyre kértek engedélyt a kereskedők, akiket a rendőrség folyamatosan ellenőriz ezekben a napokban. Az egyik leglényegesebb szempont, hogy a konténerekben tárolt, főleg Kínából származó termékek őrzését éjszaka is meg kell oldani. Volt rá példa Veszprémben, hogy ilyen tároló helyet őrizetlenül hagytak, amelyet az enyveskezűek feltörték. Zsákmányuknak nem örülhettek sokáig, mert a rendőrök gyorsan elfogták őket.

 

A százados kiemelte, nem vásárolhatunk például petárdákat, hármas osztályba tartozó tűzijáték bombákat. 

 

A megvásárolt hibás vagy fel nem használt 2-es és 3-as kategóriába tartozó termékeket január 5-ig vissza kell vinni az elárusító helyre, ahol azokat kötelesek visszaveszik, de pénzt nem adnak értük. Az egyes kategóriába tartozó termékeket viszont bárki otthon tárolhatja, s bármikor felhasználhatja év közben.

A pirotechnikai eszközök használatáról, felhasználásáról és egyéb tudnivalókról az árusító ad felvilágosítást, de írásos tájékoztató is szerepel a termékeken, ahol feltüntetik a biztonsági rendszabályokat is.

Akinél mondjuk petárdát találnak a nyomozó hatóság emberei, szabálysértés címén az illető akár 100 ezer forintos bírságra is számíthat.

*

Tavaly december végén a rendőrök elfogtak egy várpalotai társaságot, akik lépcsőházakba dobtak be petárdákat, mivel ott nagyot szóltak

A közveszély okozást elkövető kamaszok nem egyszer levélszekrényekbe tették bele ezeket a tiltott eszközöket, amivel nem kis riadalmat okoztak az ott lakóknak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!