Tanévkezdés: Drága mulatság lesz!

Megyei körkép - Két hét múlva kezdődik az iskola, ami a szülők pénztárcáját idén is megviseli.

Munkatársainktól

Egy hónappal a tanítás  előtt már jól látható helyre pakolták a boltokban a tanszereket, kínálat pedig akad bőven. A multinacionális kereskedelmi láncok akciókkal csábítják a vevőket. Azokban a családokban, ahol több gyermek is koptatja szeptembertől az iskolapadot, több tízezer forintot kell félretenniük erre a célra. Sok szülő már most szemügyre veszi a boltokban a tanszereket. A különböző pedagógiai módszerrel dolgozó iskolák ráadásul más-más tanszereket kérnek. Egyes kellékeket tehát csak az iskola konkrét listája alapján érdemes megvásárolni. A boltokban kapható akciós csomagokat tehát nem feltétlenül éri meg megvenni, mivel tartalmazhatnak felesleges és kevésbé jó minőségű elemeket is.

Az iskolakezdés, mint mindig, most is jelentős anyagi terhet ró a szülőkre: akár százezer forintba is kerülhet a középiskolás diákoknak, az általános iskolásoké ennél valamivel kevesebb, ötvenezer is lehet. A tankönyvek, füzetek, írószerek mellett ugyanis ilyenkor meg kell venni a tornafelszerelést, és fizetni az első részleteket osztálykirándulásra, ballagási öltönyre, érettségi bankettre. Persze tízszeresek is lehetnek a különbségek: iskolatáskát lehet már kapni ezer forintért, de lehet több tízezerért is.

Előfordul, hogy nem egyszeri költségekről van szó, az iskola és a tanárok, sőt a gyermekek is folyamatosan újabb igényekkel lépnek elő.

A nagy szupermarketek és bevásárlóközpontok akciói általában július végétől szeptember közepéig tartanak. Így ha nincs meg már minden augusztusban, akkor sem kell aggódni. Sőt érdemes is megvárni az első iskolai hetet, addigra általában kiderül, pontosan mi mindenre lesz szükség. Ilyenkor akár még nagyobb kedvezményekkel is hozzájuthatunk egyes felszerelésekhez.

Az államtitkárság becslése szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6482 forint, a másodikosoké 7430 forint, a harmadikosoké 7169 forint, a negyedikeseké 6431 forint. Felső tagozaton 5. évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6550 forintot, hatodikban 7285 forintot, hetedikben 11 110 forintot, nyolcadikban 10 840 forintot kell fizetni.

Ehhez persze még hozzájönnek a több évig is használható taneszközök - mint például a vonalzók, körzők - költségei is. Spórolni nem mindenen lehet: füzetből például érdemes a nyár végi akciók idején az egész évre szükséges mennyiséget beszerezni, vélik a tapasztalt szülők.

Normál méretű füzetet lehet kapni 60 forintért is, spirálfüzetet 300 forintért. A tízdarabos iskolai rajzlap 60 forintba, az írólap 150 forintba kerül. A tisztasági csomag ára 630 forint, a tornazsáké 1560 forinttól 3650 forintig terjed. 

- Mi idén először vettük észre, hogy jelentősen csökken a hagyományos füzetek iránti kereslet, és többen keresik a márkás, mintákkal ellátott színes, de az előbbinél gyakran tényleg jobb minőségű füzeteket - mondja Molnár Sándorné Adrienn, az egyik veszprémi írószerbolt üzletvezetője. Náluk gyakran térnek be a szülők kész taneszközlistával, ami megkönnyíti a vásárlást. A gyerekek persze könnyen elcsábulnak a tarka, állatmintás vagy az éppen aktuális kedvenc  énekes, mesehős  arcképével ellátott tanszerek láttán. A többgyermekes szülők terheit enyhíti egyébként a náluk beváltható nagycsaládos kártya, amivel húsz százalék kedvezmény igényelhető.

Azt azonban kevesen tudják, hogy az oktatási államtitkárság szerint a tanulók szüleit tájékoztatni kell az adott osztályban használni szándékozott tankönyvek össztömegéről is. Az 1-4. évfolyamokra beíratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg.

Segítség lehet a kiadások csökkentésében az iskolakezdési támogatás, amit a tanévkezdést megelőző és azt követő hatvan napig biztosíthat a munkáltató a munkavállalójának, ezért a juttatással nem is szükséges megvárni a tanév kezdetét. Minden dolgozó szívesen fogadja, ha már a tanévkezdés előtt használhatja a tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető pluszösszeget.

Mivel azonban adható juttatásról beszélünk, ezért legtöbbször a munkáltató pénztárcája dönti el, hogy milyen mértékben tudja kimeríteni - az adótörvények által kedvező adózással - minden jogosult szülőnek és minden gyermek után juttatható maximális huszonháromezer-négyszáz forintot. Ahhoz, hogy valaki igényelhesse a támogatást, több feltételnek kell megfelelnie. Elsőként, a gyermeknek valamely közoktatási intézményben - általános vagy középiskolában - kell tanévet kezdenie idén szeptemberben. Mára szerencsére egyre kevésbé jellemző az a gyakorlat, hogy iskolalátogatási igazolást gyűjt be a munkáltató a juttatásban részesített dolgozóitól, mivel ez a felesleges adminisztrációs lépés kellően megnehezíti a juttatás korai kiadását.

Ezen kívül a családi pótlékra jogosult szülő vagy vele egy háztartásban élő házastársa veheti igénybe az iskolakezdési támogatást.  Idei változás, hogy a szülő vagy házastárs mellett már a gyermek gyámja, illetve annak házastársa is igénybe veheti.

Az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után igényelhető normatív támogatás viszont az előző évi tízezer forintról tizenkétezer forintra emelkedett.

Megszűnt a minden tanuló után, a fenntartók által igényelhető ezerforintos általános állami hozzájárulás.

Érdemes időben utánanézni a lehetséges támogatásoknak, és azokat igényelni, hiszen ezzel sok pénzt tudunk megtakarítani. Vásárláskor pedig tudni kell okosan dönteni és választani. 

Gazdálkodjunk okosan!

Augusztus utolsó két hetében a tanárok már az iskolában tevékenykednek, készül a tantárgyfelosztás és az órarend - mondja Kisantal Tibor iskolaigazgató.

A litéri általános iskola vezetőjeként és négygyermekes családapaként több szempontból is érintett az iskolakezdés körüli teendőkben.

- Iskolánkban már javában folynak a  karbantartási munkák és a felújítások. Pár nap múlva pedig a tankönyvcsomagok is megérkeznek, amiket hónap végén osztunk ki.

Alsó tagozaton az első osztályos gyerekek tankönyvei a legdrágábbak, felsőben pedig a hetedikeseké.

Szülőként szintén sok a teendő és a kiadás is. Négy gyermeke közül ketten most mennek egyetemre, a másik kettő közép- és általános iskolás. Mivel más-más fokú tanintézményekbe járnak, különböznek a kiadások is.

- Az egyetemre készülőknél ott a gólyatábor, a kollégiumi díjak a kaucióval és a jegyzetek. A kisebbeknél a könyvek, füzetek, ruhák, egyéb taneszközök. Ami mindegyiknél közös, az a tan- és íróeszközök.

Mint mondja, szülőként okosnak kell lenni a tanév eleji vásárlásoknál, a legjobb, ha nem kampányszerűen szereznek be mindent.     

- Az iskoláknál pedig fontos, hogy a tanárok ne támasszanak irreális igényeket az eszközök megállapításánál. Intézményünkben például egyes tantárgyaknál folytathatja a tanuló az előző évben megkezdett füzetébe a jegyzetelést. Emellett a szülőknek segítenek a különböző támogatások is, például az önkormányzati, az iskolakezdési, étkezéssel kapcsolatos és a nagycsaládosokat segítő juttatások. Igénylésük nagy odafigyelést igényel.

 

Emlékszem, mekkora kálváriát jártunk be édesanyámmal annak idején. Pedig csak egy egyszerű tornadresszt akartunk nekem venni az iskolába. Semmi flikk-flakk, csilli-villi rucit, csak egy sima feketét. Mert akkor még kötelező volt, igaz, testnevelés tagozatos osztályba jártam. Egy-két iskolában talán még ma is előírják, bár olyat is láttam, ahol farmerban szerencsétlenkedtek a gyerekek. A mai szülőknek sem könnyű a választás, annak ellenére, hogy ma már hihetetlen dömping van mindenből, köztük az iskolai tanszerekből is. A hipermarketek roskadozó polcai például már július vége óta rémisztgetik a diákokat a "kezdődik a tanév" és a "becsöngettek" mottókkal. Ma talán épp a hatalmas választék miatt nehéz eligazodni. A gagyit megkülönböztetni a minőségitől az ár-érték arányt is figyelembe véve. Teljesen felesleges például megvenni a tizennyolc faragót vagy a tíz darab radírt tartalmazó csomagot. Minek? Ráadásul ezek tényleg gyengébb minőséget képviselnek, aminek később a kisdiák issza meg a levét. Mondjuk, amikor a kis ujjaival görcsösen szorongatott ceruzával rajzolt ákombákomjaival átszakítja az akciós füzet lapját.

Szabó Zsuzsanna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!