Szőlő: kívül-belül szépít - Finom ételek mellett még fogyókúrához, méregtelenítéshez is kiváló

- Abszolút univerzális: önmagában is isteni és nagyon egészséges csemege, de lehet belőle salátát, süteményt, öntetet, lekvárt készíteni, finom sültekhez és sajthoz egyaránt. Jó fogyókúrához, méregtelenítéshez, ráadásul a kozmetikai ipar is örömmel használja. Itt a szőlőszezon, használjuk ki a gyümölcs adta lehetőségeket!

Kiss Nikolett

Teljes értékű táplálék a szőlő. Akár esszük, akár a levét isszuk, élettani hatása rendkívül kedvező, ásványi anyagokban és gyümölcssavakban gazdag, így segíti a szervezet harmonikus működését. Nagy a vértisztító és az idegerősítő hatása, jó izomregeneráló, a bélbetegségeket is gyógyítja, fokozza az epe elválasztását, megakadályozza a vese- és a hólyagkövesedést. Reuma vagy májbetegségek esetén a fehér szőlő előnyös, hasmenés ellen a savanyú fajtákat ajánljuk. A gyümölcsben valamennyi B-vitamin megtalálható, különösen sok B12-t tartalmaz, miközben a fruktóz csak mérsékelten emeli a vércukrot. Igen gazdag folsavban, ami a vérképzésben fontos. Magas C-vitamin-tartalma a méreganyagokat köti meg, fontos antioxidáns. A vörös és a fekete szőlő gazdag bioflavonoidokban, ezek is antioxidáns hatásúak  de a szakirodalom még számos más pozitívumot is ír a szőlőről.

A kozmetikában is örömmel alkalmazzák, mert gyümölcssava oldja a felső szarupikkelyeket, segíti a sejtregenerálódást. Saját készítésű bőrradírként is használható: nyomjuk szét a szőlőszemeket, majd keverjük össze mandulaliszttel vagy zabpehellyel, és kis adagokban, lágyan dörzsöljük be a nyakat és a dekoltázst! A szőlőmagolaj hidratál, arclemosáshoz ideális.

A gyümölcsöt a konyhában is számtalan módon fel lehet használni. Én például a szokásos salátámat bolondítottam meg vele: friss saláta, paradicsom, paprika, pirított magvak, balzsamecet, olívaolaj, a tetejére pedig egy kis mézet csurgatok, no meg persze a gömbölyű szőlőszemek  a finom, könnyű eledel önmagában is, de pirítóssal vagy köretnek is fogyasztható.

A részeges őszi gyümölcssalátához két alma, fél kiló szőlő, öt deka darált dió, egy evőkanál citromlé, fél deci desszertbor, öt szem érett szilva, két evőkanál porcukor szükséges. Az almát kis kockákra vágjuk és leöntjük a citromlével. Elkeverjük a leszemezett szőlővel és a kimagozott, vékony szeletkékre vágott szilvával. Megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a citromlével, valamint a borral és durvára vágott dióval megszórjuk, lehűtve tálaljuk.

Különféle sajtokhoz is finom a gyümölcs. A camembertsaláta szőlővel nevű ételhez 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehér bors, 1 evőkanál porcukor kell. A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 centis kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk, összekeverjük a porcukorral. Ezt a tálba tesszük, belekeverjük a majonézt, sózzuk, borsozzuk, behűtjük.

De ez időtájt nem szabad megfeledkezni magáról a szüretről, kiváló szórakozás, csapatépítés tud lenni. A szüret nem gyerekjáték, de Csopakon rendszeresen meghívják az apróságokat egy kis csemegézésre, mustkóstolásra. A szőlő nagyon finom különböző  sajtokhoz falatozva is, de fel lehet használni pudinghoz, valamint süteményekhez, különféle pitékhez is
 
Szőlős csirkeragu

Hozzávalók 4 személyre: 2 db csirkemell, 1 fej lilahagyma, 12 kg szőlő (leszemezve), 11,5 dl bor, só, bors, vaj

Elkészítés: A vajban üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, megforgatjuk benne a kockára vagy csíkokra vágott csirkemellet, és megsózzuk. Beleöntjük a (lehetőleg kimagozott) szőlőt, majd fakanállal összenyomkodjuk, hogy a leve kijöjjön. A bort ráöntjük, alacsony hőfokon puhára pároljuk. Mielőtt kész, a maradék szőlőt is mellétesszük, egy rottyanás, és máris elkészül!

Isteni hozzá a krumplipüré, de a petrezselymes és a sült krumpli is remekül illik  hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!