Sümegre költözhet a komáromi Lovas Színház

Komárom - Anyagi nehézségek miatt Sümegre költözhet Komáromból az Európában egyedülálló Magyar Lovas Színház, a társulat 10 millió forintot kér az önkormányzattól - mondta a színház vezetője szerdán.

Nagy Terka

"Tavaly hétmillió forintot kapott a színház várostól, erre alapozva beruházásokba kezdtünk, de idén csak 1,4 millió forintot kaptunk. Emiatt anyagi válságba jutottunk, az év utolsó előadásai is veszélybe kerültek" - tette hozzá Márkos Attila.
    
A Magyar Lovas Színház hat éve játszik egy 1904-ben épült huszárlaktanya lovardájában, melyet a színházvezető megvásárolt a várostól, és felújított. 

A színház egyesületi formában működik, előadásai teltházasak, de a jegybevételekből nem tudja fenntartani magát.
    
Márkos Attila elmondta, a Nemzeti Vágtán kívül soha nem utaztak a társulattal. Azt szeretették volna, hogy a színház városhoz köthető védjegy legyen. Tájékoztatása szerint az évek során az alapítók befektetett tőkéje elfogyott, s közben a sümegi vár tulajdonosától, Papp Imrétől ajánlatot kaptak a színház megvásárlására.
    
Sümegen a wellness-szálló mellett épült 1500 fős fedett lovarda adhatna otthont a színháznak, valamint évi húsz produkció lekötése mellett az új tulajdonos a reklámmal és a jegyeladással is foglalkozna.
    
"A színház Komáromban szeretne működni, hosszú távon és biztonságosan, ezért fordultunk az önkormányzathoz segítségért" - mutatott rá Márkos Attila, aki azt is el tudná képzelni, hogy az értéke feléért felajánlaná az önkormányzatnak az épületet, tíz éves futamidőre.
    
Zatykó János, Komárom polgármestere kijelentette: hivatalosan hozzá nem érkezett információ arról, hogy a Magyar Lovas Színház el akarja hagyni Komáromot. 

Úgy vélte, ha a támogatásról előterjesztés születik, arról a szeptemberi képviselőtestületi ülésen lehet tárgyalni.
    
A város vezetője sajnálná, ha a társulat más településen működne tovább, azonban elmondta, a gazdasági válság miatt idén kevesebb jut kulturális támogatásokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!