Párosan szép az élet - Nyerjen álomesküvőt!

Megyei körkép - Mibe kerül egy esküvő? Mennyi utánajárást, szervező munkát igényel? Kis szerencsével egy Veszprém megyei pár megnyerheti a Napló álomesküvőjét, ha jelentkezik most induló játékunkra.

Kiss Nikolett

Aligha akad fontosabb mozzanat az ember életében, mint az esküvője. Az persze már korábban eldől, ki lesz a kiválasztott, akivel összekötjük az életünket.

De a következő lépéseknek is hónapokkal korábban elkezdődik a tervezgetése: milyen legyen a meghívó, a ruha, a csokor, az autó, a ceremónia, a dekoráció, hol legyen a lakodalom, kiket hívjunk meg, hova menjünk nászútra? És persze a nagy kérdés: mibe fog ez kerülni?

Mindebben igyekszik hatékony segítséget adni a Napló most induló akciójával. Azok jelentkezését várjuk, akik  már eldöntötték, hogy összeházasodnak, beadták vagy a határidő lejártáig beadják az igényüket az anyakönyvi hivatalba, és 2010 első félévében sor kerül a nagy napra.

Lapunk idén szervezett először versenyt a legszebb fiatal házaspár cím elnyeréséért. A nagy érdeklődéssel kísért vetélkedés győztese az ajkai Szigeti házaspár, Nikolett és Laci, akik másfél éve házasodtak össze. Olvasóink kedvéért most felidézték az elmúlt pár év legfontosabb eseményeit, annál is inkább, mert új akciót hirdetünk, ezúttal a házasodni szándékozó fiataloknak. 

Mivel mindketten Ajka pardagkúti részében laktak, ismerték egymást, barátok voltak. 2005 azonban fordulatot hozott az életükben, mert egymásba szerettek a nyári Művészetek Völgye Fesztiválon.

- Éreztem, hogy Laci, az aranyos, kedves fiú szeret engem és jó volt vele, ez fogott meg. Másfél évig udvarolt, amikor karácsonykor azt mondta, hogy az ajándékom a fán találom. Boldogan keresgéltem, hiszen már gyanítottam valamit. Nem csak azt, hogy egy ékszer lehet, hanem azt is, hogy eljegyzési gyűrű. De hiába kutattam a felaggatott díszek között, így meg kellett mutatnia a kis csengettyűt, amelyikbe elrejtette. Persze igent mondtam és ennek nem csak mi, hanem a családtagjaink is örültek - emlékezik Niki. Szüleik már gondoltak rá, hogy a fiatalok egybekelhetnek a jövőben, de egy kicsit azért meglepte őket a hír.

A 150 fős esküvőn a rokonok mellett rengeteg barát is mulatott reggelig, hiszen mindketten nagy bulit szerettek volna. Úgyhogy nem hiányzott a fehér menyasszonyi ruha és a vőfély, sőt, Isten színe előtt is esküt tettek.
 
Az esküvőt tunéziai nászút követte, egy hét  tengerpart, napsütés  felejthetetlen emlék marad mindkettőjük számára. Aztán visszatértek a dolgos hétköznapok, Niki a helyi MAL Zrt. irodáján dolgozik, Laci a Le Belier biztonsági őre. Akkor sincsenek messze egymástól, amikor mindketten munkában vannak.

Lapunk felhívását, hogy keressük a legszebb párt,  Niki édesanyja látta meg az újságban, az ő ötlete volt, hogy jelentkezzenek a fiatalok, küldjék be az esküvői fényképüket. Ők ugyan nem gondoltak elsöprő sikerre, de nem ellenkeztek.

- Nem volt veszíteni valónk, hát belementünk. Kellemes meglepetés volt, hogy mi nyertünk, rengeteg szavazatot kaptunk az interneten. Külföldi út volt a nyeremény, csakhogy addigra már kisbabát vártam és a védőnő nem ajánlotta a repülőgépes utazást. Ezért inkább Zalaegerszeget választottuk. Az ötnapos wellness kikapcsolódás során fürdés, lazítás, sok séta várt ránk november elején. Nagyon jól éreztük magunkat, afféle utónászútnak is beillett az a pár nap - mondja Niki és Laci.

Aztán elárulták még, hogy a babát tervezték is meg vártalanul is érte őket, de mindenki nagyon örül a jöttének. Hiszen Niki elmúlt huszonöt éves. Laci pedig harminc, ezért tréfásan azt mondta, nem szeretne kampósbottal játszani az unokáival.

Niki jól érzi magát, boldog, hogy márciusban már hárman lesznek és a jövő karácsonyt egy kisbabával várhatják. Ő lesz az első unoka mindkét családban. Ezért aztán teljesen mindegy, hogy fiú lesz, vagy lány, a fiatalok úgy gondolják, legyen meglepetés, mint már annyi más az utóbbi pár évben.

A Napló utánajárt az esküvői formaságoknak is. Az anyakönyvvezetőnél kezdtük a kérdezősködést. Megtudtuk, a veszprémi okmányirodában legkésőbb egy hónappal és legkorábban fél évvel az esküvő előtt kell bejentkeznie a házasulandó párnak.

A polgármesteri hivatal okmányirodájának anyakönyvi csoportvezetője Sziklási Mónika elmondta, mindkét félnek be kell mutatnia a személyazonosságát igazoló okmányait, a születési anyakönyvi kivonatot, valamint azoknak, akik nem az első alkalomal kötnek házasságot, a záradékolt házassági anyakönyvi kivonatot.

A házassági szándékot minden esetben abban a polgármesteri hivatalban kell bejenteni, ahol a pár egybe kíván kelni. Veszprémben két helyszínen esketnek, péntek délelőtt a polgármesteri hivatal kis házasságkötő termében, szombat délután pedig a Kossuth teremben.

A bejentett házassági szándékot természetesen le is lehet mondani, de ennek bejelentéséhez már az egyik fél is elegendő. Ilyen eset többször is előfordult már - tette hozzá az anyakönyvvezető.
 
Ha valakik péntek reggel két tanúval, vendégek nélkül a kis házasságkötő teremben házasodnak össze, azoknak ezért a szolgáltatásért nem kell fizetniük. Ha ennél többet kérnek, az már pénzbe kerül. A péntek délelőtti kis esküvő kilencezer forint plusz áfába, a szombati nagy esküvő pedig 16 ezer forint plusz áfába kerül.

A szülőköszöntőnek, a gyertyagyújtásnak, a pezsgős köszöntésnek és a művészeti produkcióknak külön ára van, de a szertartás maximális költsége így sem éri el a negyvenezer forintot.
 
Jövő év elejétől Veszprémben is lehet kérni, hogy az anyakönyvvezető helyszínre menjen, ennek a kiszállásnak az alapára 50 ezer forint - szolgált vegezetül egy újdonsággal Sziklási Mónika.

*

Az ország egyik legkeresettebb vőfélye Titz Tibor, aki tavaly negyvenegy lakodalmat vezényelt le. A naptára zömében már a jövő évre is megtelt,  száznál jóval több felkérést kellett elutasítania. Azt tanácsolja a pároknak, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a szervezést és ne engedjék becsapni magukat.

Tájékozódjanak előre arról, hogy kik megbízhatók és tudnak-e olyanról, hogy az utolsó pillanatban mondták volna le a megbízást. Egy lakodalom manapság, körülbelül száz vendéggel számolva mintegy másfél millió forintba kerül.

Ha már ennyi pénzt kiadnak, akkor legyen olyan, hogy előre is tudjanak örülni neki, az esküvőn is remekül érezzék magukat és utólag is azt érezzék, hogy ez életük egyik legszebb napja volt.

A tökéletesség elérése nem egyszerű, Titz Tibor azt javasolja, hogy egy, vagy másfél évvel korábban kezdjék meg a szervezést és a legapróbb részletekre is ügyeljenek, tisztázzák, hogy mit kapnak és mennyiért.    
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!