Őszi haltelepítések a Balatonon

Siófok - A Balatonba telepítenek szerdán Keszthely partjainál kezdve 85 mázsányi kétnyaras széles kárászt (aranykárászt) összesen hét helyszínen a jövő hét közepéig, majd november második felében pontytelepítésekre kerül sor - tájékoztatta Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-t.

Kiss Nikolett

Varga László kifejtette, hogy a balatoni halgazdálkodás új koncepciójának megfelelően a halászati felügyelet hozzájárulásával őshonos halak telepítésével váltják ki az éves üzemtervben szereplő 350 tonnányi ponty telepítésének egy részét.

Ez azt jelenti, hogy az eredeti tervek szerinti 350 tonna helyett 340 tonnányi pontyot telepítenek az év végéig - kétharmada már meg is történt -, és 10 tonnányi széles kárászt (népi nyelven aranykárászt) juttatnak a tóba.

A széles kárász őshonos hal a Balatonban, amit az elmúlt évek során részben kiszorított a jövevényhalnak számító ezüstkárász.
   
Október közepén került sor először nagymennyiségű széles kárász telepítésre a Balatonba. Akkor 15 mázsányi halat engedtek a vízbe.

Varga László szerint nem kell attól tartani, hogy a horgászok hamar kifogják a telepített aranykárászokat, hiszen ezek a halak a tó vizének lehűltével elvermelnek.

A telepített és telepítendő aranykárászok közül párszázat megjelöltek, hogy nyomon követhessék a sorsukat.

A halgazdálkodási cég minden olyan horgásznak ötezer forintos engedményt ad a következő éves engedély vásárlásakor, aki elküldi a társaságnak egy-egy ilyen kifogott "aranyhal" jelölését és adatait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!