Nagyalásony: Mini játszótér az ablak alatt

Nagyalásony - A konyha ablakából belátható helyre épít sok családi házban élő kisgyermekes mini játszóteret.

Tisler Anna

Így az édesanya főzés közben is szemmel tudja tartani a kicsit, aki így biztonságban mozoghat a szabadban.
 
Saját udvari játékokat többnyire azok szereznek be vagy készítenek, akik olyan településen laknak, ahol nincs játszótér, vagy távol van, ezért nem tudnak gyakran eljutni oda.

Az otthoni játszótér tervezésekor a gyerek életkora és igényei a legfontosabb szempont. Az óvodás kor alattiak a bölcsőülésben vannak biztonságban, örömmel homokoznak, a nyári forróságban pedig pancsolnak az udvari medencében.

Homokozóból szakemberek az összecsukható műanyagot ajánlják, mert kicsi a helyigénye, és a használaton kívüli időben össze lehet csukni, így nem szennyeződik a homok. Az óvodások kedvence a mászóka, a csúszda, a játszóvár. A rugós játékok fejlesztik az erőnlétet és az egyensúlyérzéket.

A nagyalásonyi óvodások egyik kedvence az udvari játékok közül a mókuskerék. A játszó gyereknek erővel kell megtartania magát, miközben a lábával hajtja a fából készült kereket.

A gyerekeknek készült udvari eszközök nemcsak kiváló játékok, hanem fejlesztő eszközök is egyben. Erősítik a kart, a lábat, az ügyességet, a térbeli tájékozódást.

Sok játékot barkácsolni szerető apák vagy nagyapák is elkészíthetnek. Ügyelniük kell arra, hogy az eszközök mérete megfeleljen a gyerek súlyának és magasságának, és ne legyenek olyan kiálló vagy éles részek, ami sérülést okozhat.

A játékot úgy kell elhelyezni, hogy használat közben ne akadjon bele a közeli fa ágába vagy a másik játékba. Fontos a játékok alá kerülő burkolat is, amely lehet gondozott pázsit, homok, gumilap vagy fakéreg apríték. Ha az udvart kerítés veszi körül, akkor fölösleges a játszósarkot külön körbekeríteni. 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!